Аквамарин: факти, които ще ви изненадат

Бижута от аквамарин

Студената красота също може да стопли. И това се потвърждава от синия аквамарин. С цялата си нордическа сдържаност, камъкът дава на собственика си много любов и нежност. Аквамаринът е ценен талисман за всички родени през март. Сините нюанси на камъка напомнят за пролетното небе и първите слънчеви лъчи, проникващи през студените вълни на дълбокото море. Красотата му е дискретна, ненатрапчива, но толкова интригуваща и примамлива. Аквамаринът е горд и самодостатъчен. И въпреки че не е скъпоценен минерал от първи ред, скандинавската му красота крие невероятни свойства, на които могат да завидят и най-благородните минерали.

Защо аквамаринът се нарича магически барометър?

Как да не объркате аквамарина със синия топаз?

История на камъка

Името, дадено през 1 век от н. е. от римския писател Плиний Стари, доста точно разкрива същността на камъка (от латинското “aqua marina” – морска вода). Древните гърци и римляни вярвали, че самият Посейдон е покровител на аквамарина. Към камъка се отнасяли с особено внимание и го носели на дълги пътувания като талисман. През Средновековието се е смятало, че амулетите с аквамарин успокояват стихиите на морето и предпазват моряците по време на техните пътувания. Освен това се твърди, че камъкът запазва и укрепва охладените чувства във времето. В началото на 18-ти век, след поредица от морски победи на Англия над Испания, Холандия и Франция, титлата „господарка на моретата“ й е присвоена за постоянно. Ето защо от всички възможни камъни за украса на кралската корона е избран аквамаринът (с тегло 920 карата!).

В средата на 20-ти век президентът на Бразилия подари на Елизабет II изящна парюра с аквамарин в деня на нейната коронация. Кралицата хареса парчето толкова много, че помоли Гарард да и направи красиво бижу. Така се ражда известната трансформираща се тиара със сини камъни.

Находища

Аквамарините се различават по цвят в зависимост от находището. Например в Бразилия, където се намират най-големите находища, се добиват най-красивите тъмносини кристали. На други места (в Индия, Мадагаскар, САЩ, Русия, Австралия, Южна Африка) аквамаринът може да бъде бледосин, сивкав или зелен.

Физикохимични характеристики

Аквамаринът е минерал със сини и зеленикави нюанси със стъклен блясък. Принадлежи към семейството на берилите. Трябва да се отбележи, че добре познатият изумруд е скъпоценният брат на аквамарина, но има по-ниски показатели за прозрачност. Сянката на аквамарина зависи от примесите на желязо в състава и може да варира от бледо тюркоаз, меко зелено до тъмно синьо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *