Защо среброто става черно върху човешкото тяло: основните причини

сребърни бижута | hugasian.bg

Въпреки огромната популярност на среброто, този метал има един недостатък – почернява с времето. Някои виждат това като проява на злото око, други го обясняват като проста химическа реакция.

Въпреки огромната популярност на среброто, този метал има един недостатък – с течение на времето върху него се появява черно покритие. Има няколко различни теории за това. Суеверните хора виждат това като проява на увреждане или скрити заболявания, други са сигурни, че отговорът се крие в обичайната химическа реакция, която възниква, когато среброто влезе в контакт с човешката кожа. Като се имат предвид всички тези предположения, трябва да се отбележи, че в потъмняването на среброто няма нищо необичайно. Това е естествен процес на ежедневно носене на бижута от аргентум и примеси. Трябва да се притеснявате само ако сребърните бижута са потъмнели възможно най-скоро (например през първите няколко седмици на носене).

Комплект от сребро | hugasian.bg

Какво причинява такава реакция и как да я избегнем?

Лошо качество на продукта. Ако среброто е потъмняло през първите няколко месеца на носене, значи има сериозна причина да се замислите за качеството на бижуто. Една от честите причини е ниска проба или нискокачествена лигатура. Среброто в чист вид не се използва в производството на бижута поради неговата мекота и непригодност за леене. За придаване на течливост на сплавта (при леене) и устойчивост на износване се използват примеси, главно мед. Втвърдява среброто и намалява окисляването на метала при износване. Колкото по-висока е пробата, толкова по-ниско е съдържанието на мед, поради което процесът на окисление протича по-бавно. Най-често при производството на бижута, бижутерите използват 925 проба (92,5% чисто сребро и 7,5% добавки). Правилните пропорции на чист метал и лигатура, както и качественият състав на добавките забавят процеса на появата на тъмно покритие върху бижутата.

Покритието с родий подобрява издръжливостта на метала, придава на продуктите по-голяма устойчивост на износване. Такива сребърни бижута запазват чистотата на блясъка си по-дълго, което се отразява на тяхната стойност. За сравнение, среброто с родиево покритие е два пъти по-скъпо от обикновеното сребро.

Сребърни Колие, гривна

Влияние на околната среда

Независимо от качеството на бижуто, среброто се подлага на окисление при носене и в резултат на това променя цвета си. Ето как среброто реагира на контакт с околната среда.

Основният „виновник“ за обезцветяването е медта, която реагира химически със сярата и кислорода. В резултат на това върху повърхността на сребърните бижута се образува патина. Сероводородът се намира във водата, въздуха, домакинските и козметични продукти, както и върху човешкото тяло. Ето защо експертите не препоръчват носенето на сребърни бижута в помещения с висока влажност, по време на почистване, козметични процедури, както и по време на активен спорт. Колкото по-мръсна е околната среда, особено индустриалните центрове, толкова по-бърз е процесът на окисляване. Твърди се също, че среброто потъмнява, когато влезе в контакт с определени храни, включително яйца и лук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *