Най-лесният начин: как да различим златото от фалшиво …

Златни бижута | hugasian.bg

При толкова много онлайн магазини и магазини за бижута на дребно, да не говорим за бижутери „направи си сам“, възниква важен въпрос: как да се предпазите от фалшифициране, когато купувате златни бижута?

Как да различим златото от фалшиво?

В крайна сметка това е придобиване не за $10 и дори не за $100. Загубата на пари по глупост е неприятна за всеки, дори и за заможен човек. Ето защо основното правило е да купувате от доверен продавач. Но второто е да проверите златните бижута за взаимодействие с МАГНИТА. Това е лесно да се направи, както в магазин за бижута, така и при получаване на продукт от онлайн магазин преди плащане на стоката. Никога не бързайте да плащате за дългоочаквано бижу без най-простата, но ефективна проверка. 5 секунди – и знаете какво купувате: фалшификат или продукт, който съответства на посочената проба.

Златни бижута | hugasian.bg
И така, взимате магнит и проверявате дали златните бижута привличат или отблъскват. Ако силата на привличането се прояви, пред вас има фалшификат. Ако не, висококачествени златни бижута, отговарящи на 585 или 750 проби.
Какъв е „трикът“ на такава техника? Златото е специален благороден метал с уникални свойства. Той не само е устойчив на окисляване, но и поради високата си плътност има антимагнитни свойства. Ако поставите магнит на кюлче злато 999, привличането няма да се появи. Що се отнася до златните бижута 585 или 750… За производството им се използва лигатура (добавка на други метали). Поради това пластичността и крехкостта на благородния метал намаляват и устойчивостта на износване се увеличава. При висококачествени сплави се добавя лигатура с малко или никакво магнитно привличане (сребро, мед, алуминий). Но за нискокачествени сплави – силно магнитни елементи (желязо, стомана, кобалт). Следователно, когато е изложена на магнитно поле, висококачествена сплав не се магнетизира. Предвид това свойство, „изследването“ се извършва лесно дори без професионален анализ с потвърждаващ сертификат за качество. Лесно е да си представим ситуация, в която човек, уверен в автентичността на собствените си златни бижута, установи че те се привличат към магнит. В този случай се препоръчва да се свържете със специалист, който формира оценка за автентичност с помощта на реактиви и специално оборудване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *