Злато в бижутата: какви са неговите цветове и сплави

магазин за златни бижута | hugasian.bg

Създаването на бижутерска сплав може да се сравни с кулинарното изкуство. Като всяко ястие, то се приготвя старателно и се състои от различни съставки. От връзката им зависи колко дълго ще ви служи.

Какво прави златото толкова специално?

Блести, не старее, не се окислява. Това, но не само, е магическата сила на жълтия метал. Златото, както сме свикнали да го виждаме в бижутата, не е просто един химически елемент. В сянката на жълтия аурум има няколко други също толкова важни компонента. Именно те придават на златния пръстен/обеци/верижки необходимите бижутерски свойства и разнообразие от нюанси. Силата на златните предмети зависи от техния брой и майсторството на свързване.

Какъв тип злато е най-издръжливо?

Как да различим оригиналните златни обеци от фалшиви? Откъде идва зеленото, лилавото, черното злато?

Какво е особеното на златото като метал? Характеристики на златото като метал: Мекота (само 2,5-3,0 по скалата на Mohs). Естествен слънчев жълт цвят (понякога със зеленикав оттенък); Висока устойчивост на вода, въздух, киселини и основи; Пластичност и ниска устойчивост (1 грам може да се навие на лист с дебелина до 0,0001 мм или на тел с дължина 3000 метра).

В продължение на много векове жълтият благороден метал има неустоима власт над хората: той е бил почитан като бог на Слънцето, воювали са и са убивани за него, съдби и обещания са били свързани с него. И така е до днес. Златото е може би единственият метал, който е запазил всички тези качества от пр.н.е. Днес обхватът на златото не е само бижута. Това включва медицина (хирургия, стоматология), електроника.

Използвано ли е чисто злато? Чистото злато има склонност към ярко жълти тонове на слънцето. Такова е по природа и това е неговата отличителна черта от другите метали. Но има нещо друго, което е важно да знаете. Златото не може да премине през живота само. Прекалената мекота го прави неподходящ за фина бижутерска работа. Съществуват предмети от чисто злато, но най-често това са антични бижута или произведения на изкуството. В чистата си форма все още може да се използва само в декор (златен лист). Във всички останали случаи жълтият метал се допълва с легиращи компоненти (примеси). Най-честите „спътници“ на златото са сребро, мед, платина, паладий, цинк, никел. Те определят крайните свойства на сплавта и я правят подходяща за бижутерска работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *