Известни скитски бижута

Стари златни украшения

Откъде скитите добиват толкова злато? Освен това, как в могилите може да се появи злато, което по своя състав не е подобно на аналози от друга област? Историците все още представят различни версии по този въпрос.

Предполага се, че скитите са добивали злато от находища в Северното Черноморие. Вероятно древните народи са получавали злато чрез измиване на речни наноси. Методът е прост и не изисква специални умения.

Значението на скитското злато: интерпретации и митология

При скитите златото било символ на безсмъртието. Царят войн, искайки да укрепи силата си, се опита да се обгради повече със златни предмети и бижута.

Златото представляваше мъжката енергия Ян. Всички предмети и атрибути, свързани с воина-жрец, са направени изцяло от злато или щедро украсени с него.

Днес културолозите и историците чрез скитските бижута определят митологията, картината на света на този загадъчен народ. И трябва да кажа, че вече са направени много важни открития.

Например едно от най-значимите явления е скитският животински стил като свещен език на древните народи. По него могат да се проследят религиозните вярвания на номадите и тяхната система от ценности.

Ралото, брадвата и плуга са три елемента, които символизират социалното разделение сред древните народи (земеделци/скотовъдци, воини и жреци). Скитите са обозначавали Вселената с определени зооморфни символи. Триадата Долно – Средно – Горно се тълкува като Змии (Риби) – Тревопасни животни – Хищници (Птици). Това не е била статична структура. Светът е изглеждал подвижен и войнствен като животните, които го олицетворяват. Основният философски елемент на животинския стил е Средният свят – образът на тревопасно животно, обикновено елен, лос или друг парнокопитен.

За разлика от заседналите култури – еквивалент на растителния принцип – номадите съзнателно развиват символиката на животното, което се проявява в духа на борба или движение. Следователно животинският стил в бижутата се е отличавал с ярката динамика на сюжетите. Много продукти изобразяват цели сюжетни линии (състезания, битки).

Известни скитски бижута

Намерени са множество съкровища и артефакти, свързани с племето на скитите, включително и бижута.

Едно от най-известните съкровища, намерени в България, свързани с племето на скитите, е Трезорът на сребърните обеци, открит в гробницата на скитския цар Мидас в град Севлиево. Този тракийски съкровищен набор от сребърни обеци, датиращ от 5 век пр.н.е., се счита за едно от най-значимите открития в историята на археологията.

Други известни скитски бижута, намерени в България, включват златни пръстени с изображения на животни и геометрични фигури, сребърни гривни и накити за уши, декорирани с мотиви от природата и геометрични фигури.

Важно е да се отбележи, че много от тези бижута и съкровища са свързани с различни култури и народи, които са обитавали територията на България през историческото минало.

Според една от версиите прочутият пекторал е изработен в работилниците на Атина или Пантикапей по поръчка на скитската знат (през втората четвърт на 4 век пр.н.е.).

Мъжете носели предимно пръстени със защитни символи, катарами за колани, плочи на гърдите. В дамските аксесоари може да се проследи гръцко влияние. Продуктите се характеризират с тънки, изящни линии и филигранни шарки.

Разкопките на съвременните учени са добра възможност за напредък в изследванията върху живота на нашите предци. Искаме да вярваме, че откритията на археолозите ще бъдат оценени от потомците и ще спасят златните артефакти от по-нататъшно унищожаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *