Историята на развитието на бижутата

ръчно изработени бижута | www.hugasian.bg

Откъде произлизат бижутата? Кога се появяват първите обеци и пръстени? Знаете ли, че някои древни екземпляри са на възраст над 110 хиляди години?! Археологическите разкопки в Южна Африка и Израел потвърдиха, че бижутата се появяват в ранните епохи на човешкото развитие. Разбира се, те все още са били много примитивни. Например при някои народи първите декорации са черупки с направени дупки.

Трудно е да се каже със сигурност какво значение са влагали древните хора в такива предмети. Първите продукти все още не са били съзнателно използвани за декорация. В по-голямата си част те са били идентификационни знаци за племето, както и първите амулети от различни духове. Но още тогава древните хора са били наясно, че всеки такъв предмет има определена символика. Всяка следваща епоха остави своя отпечатък върху външния вид на продуктите. От тромави амулети те се превръщат в уникални творения, където всеки детайл е разработен с филигранна прецизност.

Сравнявайки различни периоди, ще се изненадате колко взаимосвързани са всички те. Без бижутерийните открития на нашите предшественици нямаше да има всичко, което виждаме днес по рафтовете за бижута. Да погледнем заедно във вълнуващия свят на миналото?

Първите доказателства за древни бижута

Никой не може да назове точната дата. Според някои данни възрастта на първите мъниста и гривни от миди е около 100-135 хиляди години. Те са открити от археолози в Мала Азия заедно с останките на жена от палеолита.

Древните бижута са правени от всички налични подръчни материали: миди, камъни, цветя, кости и сухожилия на животни. Това са били доста примитивни гривни/мъниста за закопчаване на платове/кожи. Такива предмети са били носени не толкова за естетически цели, колкото са имали приложна стойност: те са били използвани като амулети, знаци за разпознаване. Трябва да се отбележи, че в древни времена бижутата са били носени предимно от мъже. В древните общности те посочват кой е водачът, лидерът.

Първите предмети, подобни на декорациите, с които сме свикнали, се появяват преди около 5000-6000 години. Те са служили за невербален начин за общуване. Според вида на предметите се определяло кой от кой народ е, какво положение има човек в обществото.

Праисторически бижута

След като все още не са се научили как да обработват продукти, примитивните хора се украсяват с помощта на всички налични материали. Костите, рогата и зъбите на животните са били от особено значение. Предците вярвали, че те носят късмет на лов.

Според някои сведения неандерталците (първите обитатели на Близкия изток и Южна Европа) са правили бижута от черупки преди появата на сапиенс в Европа.

Най-често срещаните видове предмети са били гривни, мъниста, висулки – малки фигурки с дупка. Много от тях са имали свещено значение. Понякога са били рисувани с растителни бои.

Какви материали са използвани за древни бижута?

Трудно е да се назове материал, от който древен човек не би направил бижута за себе си. Всичко влиза в действие: камъни, кости, зъби, черупки от мекотели. Те носели такива бижута на различни части на тялото.

Орнаментите на примитивните хора са били използвани като разграничение в статуса в племето. С тяхна помощ те определяха кой е приятел / враг, лидер или обикновен ловец. С разпространението на езическите вярвания на бижутата е отредена ролята на защитник от злите сили.

Но в естетическата стойност на такива продукти започва да се инвестира по-късно. Първите ценители на бижутата като предмети на ювелирното изкуство са египтяните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *