Каква е разликата между морските и речните перли

бижута с перли | hugasian.bg

 Днес почти всички перли, които виждаме в бижутата, се отглеждат в специални ферми. Поради това морските и речните перли често си приличат на вид. Как да не ги объркате – прочетете статията.

Непреходна класика, символ на чистота, нежност и елегантност – всичко е перли.

Бижутата от перли с течение на времето придобиват само нови интерпретации в изображението. Преди това перлите се смятаха за статусна украса и се носеха главно в тържествени случаи. Днес спокойно се носи в ежедневието с качулки и тениски. Такъв е случаят, когато перлените пръстени, независимо дали са обеци, колие, получават нов дъх през всеки нов сезон. Историята на перлите като бижу е тъжна и безкрайно красива. Човешката намеса в местообитанието на мекотелите доведе до смъртта на цяло поколение перлени черупки. След забраната за добив на миди (през 50-те години на ХХ век) японските предприемачи измислиха по-хуманен метод и започнаха да отглеждат перли в отделни ферми. Той стана по-достъпен, но в същото време не толкова уникален, колкото естествените екземпляри, създадени от природата. Култивираните морски и речни перли често си приличат на външен вид. И все пак, въпреки някои прилики, всеки от тях има свои уникални характеристики.

бижута с перли от hugasian.bg

Коя перла е по-добра – морската или речната?

Кои перлени бижута са по-издръжливи?

Видове перли: разбиране на понятията. Перлите са „детето“ на природата, което се ражда в черупката на мекотело. Всяко насекомо, песъчинка, която попадне вътре, мекотелото възприема като „непознат“ и затяга със слоеве седеф. Така се ражда бяла топка, наречена „перла“. Морските перли се образуват в стрида, а сладководните – в речна черупка. Поради различните видове миди, както и характеристиките на водата, перлите имат малко по-различни свойства един от друг.

Морска перла

Днес почти всички перли, които виждаме в бижутата, са култивирани. Отглежда се в естествени условия в специални ферми. За създаване на морски перли в репродуктивните органи на мекотелото се инжектират 1-3 малки топчета, които след това прерастват в седеф. В рамките на 1,5-2 години около топката се образува красива дълбока седефена топка.

Речна перла

При създаването на речни перли топката-имплант се поставя в мантията на мекотелото. Една мида произвежда приблизително 12 до 20 камъка във вода на река/езеро. За формирането на висококачествена перла са необходими до 3 години. Въпреки това, поради голямото търсене, много култиватори отказват да спазват такива срокове и отглеждат топката не повече от 1 година. Поради това на пазара често се срещат сладководни перли с тънък слой седеф и някои дефекти.

Дива перла

Това са естествени перли (океански, морски, речни), които се образуват в миди без човешка намеса. Днес дивите перли са рядкост на пазара на бижута поради официалната забрана за извличането им. Поради тази причина повечето перли, които се появяват в магазините като „естествени“, всъщност са култивирани перли. Рядко се срещат диви перли в бижутата, освен може би в стари авторски, дизайнерски или в специализирани магазини. Стойността му е голяма, така че удоволствието не е евтино.

Имитация на перла

Това е имитация на естествени перли от пластмаса, стъкло или порцелан. Често такива мъниста имат дефекти, неравности и слаба здравина. Единственото предимство е доста ниската цена в сравнение с естествените камъни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *