Какво означава гривна с червен конец?

златна гривна с червен конец | hugasian.bg

Днес червеният конец е толкова популярен, колкото гривна от Pandora или Cartier. Но знаете ли напълно каква е неговата символика? Повече от хиляда години червеният конец е важен атрибут на мистичните еврейски учения. Днес често се купуват бижута с религиозни и мистични знаци, без да се замислят дълбоко за тяхното значение. Това се отнася не само за кръстове, но и за гривни с червен конец. Червеният конец е тенденция от последните години сред аксесоарите за ръка. Купува се като талисман за близки и дори домашни любимци.

Златна-гривна с червен конец

Но знаете ли наистина каква е символиката на червения конец. Защо е важен атрибут на еврейските учения? Кабалистите му предписват силна защитна функция. Всеки елемент от червения конец има свое скрито предназначение. В такава гривна всичко е важно до най-малкия детайл: как / кой завързва червения конец, на коя ръка се носи.

Златна гривна с жаба с червен конец

Историята на появата на червения конец и неговото значение за различните култури

Традицията за връзване на червен конец е древна еврейска. Защо точно червено? Според Кабала с такъв конец е бил увит ковчегът на света Рахил, майката на праотца Йосиф, покровител на децата от всяко зло. Смятало се, че амулетът влияе върху мислите и поведението на човек: изчиства ума, блокира лошата енергия. Като защитен амулет червеният конец се използва и от будисти, индуисти, китайци и японци. Вързва се за лявата ръка, която се смята за „получаваща енергия“. Подобно на кабалистите, будистите носят червен конец като талисман срещу покварата и злото око.

Но в Индия омъжените момичета плетат червен конец на дясната си китка, а неомъжените – на лявата. В славянската култура има обичай да се връзва червен конец на новороденото като защита срещу разваляне.

Забележка! За да влезе в сила амулета, трябва да се спазват следните условия: трябва да го върже само любящ човек с добри мисли. В процеса се препоръчва да прочетете молитва.

Защо да носите гривна с червен конец?

Червеното отдавна се смята за символ на кръв и защита. Според древните еврейски учения отрицателната енергия навлиза в аурата на човека през лявата ръка. Червеният конец е предназначен да предотврати това. Мъжете носят такъв амулет на дясната китка, а жените – на лявата. Според легендата, гривната се плете на 7 възела и се поставя на лявата ръка. Освен това това трябва да бъде направено от близък човек с добри мисли. Висулка със свещени символи (под формата на кръст, руна, славянски, зодиакален символ) подобрява свойствата на гривната.

Как се използва червеният конец в различните страни?

На запад червеният конец се смята за амулет от зло око и бедствия, а на изток – за талисман за бременност. В САЩ и Европа все още вярват, че ако любим човек завърже червен конец на лявата си китка, тогава човекът ще получи мощен амулет от злото око. Британците приписват лечебни свойства на червения конец и го свързват с добитъка. В Китай и Япония се вярва, че червен конец, вързан на малкия пръст, ще отведе човек до сродната му душа. Червеният конец е като продължение на сърдечната чакра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *