Как да различим фалшивото злато

Оригинални златни бижута

С развитието на напредъка измамниците подобряват уменията си. Можете да носите златна верижка с години и едва когато се скъса да разберете, че е алуминиева в средата.

Как да намалите риска да бъдете измамени – прочетете статията.

Поскъпването на жълтия метал на фона на COVID-19 доведе до увеличаване на броя на фалшификатите на пазара на злато. Тъй като занаятчиите подобряват своите умения за производство/обработка на сплави, същото се случва и с измамниците. Гилдията на бижутерите тъжно заявява, че около 40% от всички бижута на пазара са фалшиви. Някои купувачи разбират за това 2-3 години след първата повреда, други могат да го носят с години, без да осъзнават, че нискокачественият метал е скрит под горния слой злато.

Външно фалшивият пръстен / обеци може да не се различават от оригинала по никакъв начин и дори да имат проба. И можете да кажете дори късмет, ако измамниците са ви подхлъзнали нискокачествено злато / позлатено сребро. Жалко е да знаеш, че през всичките тези години си носил не скъпа платина, а обикновена мед или алуминий.

Как да се предпазите от фалшификати?

Има няколко начина да намалите вероятността от закупуване на фалшификат. Как се фалшифицира жълт метал?

Три често срещани начина за измама на клиенти:

  • Вместо / заедно със злато се използват метали, които външно имитират жълто злато (волфрам, месинг);
  • Продуктът е външно покрит със слой позлата;
  • Реалната проба на бижуто не отговаря на посочената в документацията. Така че фалшивото злато най-често е бижу, покрито с позлата или комбинирана сплав (едната част е злато, другата е съмнителен метал). По-трудно е да се различи такъв продукт, тъй като за да имитират злато, измамниците използват сплави, които са подобни на него по тегло, цвят и свойства.

 „Разреждането“ на златото с други метали обаче не е най-лошото нещо, което може да се случи. Най-досадното нещо е, когато измамниците продават за злато онези бижута, които изобщо не са. Например, сплав от цинк и мед е маскирана като жълто злато или желязо + хром + никел е маскирана като платина.

Внимание! Популярни фалшиви златни сплави:

  •  Алуминиев бронз – най-често използван в бижутерията;
  • Бронзът за баня се състои от калай + мед и се използва като позлата;
  • Мозайка злато – сплав цинк + мед;
  • Oride се състои от цинк + калай + червена мед;
  • Томпак е вид месинг.
  • Сплав мед+цинк+калай;
  • Циганското злато е обикновена мед, полирана до жълт блясък.

Как да разпознаем фалшификат и какво трябва да предупреди? Първото нещо, което трябва да запомните е, че ментета се предлагат на съмнителни места (преходи, пазари, улични сергии, паркинги). Въпреки това, можете да попаднете на фалшификат в бутик за бижута. Затова купувайте бижута само в бижутериен магазин с доказана репутация и пазете касовата бележка/етикета след покупка! Второ, висококачественото злато не може да струва 15лв/гр. Често измамниците се представят за хора, които спешно се нуждаят от пари. Те предлагат бижута на цена, която е в пъти по-ниска от пазарната. Трогателните истории за 80-90% отстъпка най-вероятно ще завършат с напразно дадени пари. Трето – обърнете внимание на стигмата. Но не само защото клеймото е трудно да се фалшифицира качествено. Измамниците от среден калибър рядко се занимават с фалшифициране на марка, защото това ги застрашава от наказателна отговорност.

Как да различим истинското злато от фалшивото?

Донесоха веригата за ремонт, но се оказа, че под горния слой червен метал се крие червен алуминий. За съжаление тази ситуация не е необичайна. Външно дори майсторът не винаги може да забележи фалшификат. Има обаче прости „народни“ начини, които могат да се използват за подсказки. Никой от тях не дава 100% гаранция, но може да е първият сигнал, че трябва да сте нащрек. Претеглете всички рискове, преди да повторите сами някоя от операциите. Ако няма вреда за естественото злато от такива експерименти, тогава бижутата или нискокачествената сплав могат да се напукат / деформират.

Визуална инспекция. Детайлният оглед на продукта с лупа е задължителна стъпка преди покупка. Ако някои елементи ви объркват, по-добре е да разберете за тях предварително. Новият продукт не трябва да има драскотини, неравности, разхлабени камъни. Следвайте също правилото „отвътре навън“: колкото по-спретнати изглеждат запоените части на гърба на продукта, толкова по-вероятно е да имате качествен продукт пред вас.

Звуков тест. Ако носите доказан златен пръстен, опитайте звуков тест с него. Хвърлете го на масата заедно със съмнителния продукт. Ако тяхната „гласност“ е сравнима, има надежда, че това не е фалшификат. Но човек трябва да има абсолютен мюзикален слух, за да не сгрешиш с чека. Звуковият тест е подходящ само за пръстени, висулки и обеци.

Керамична чиния. Този метод ще ви покаже как да различите златото от медта. Ще ви трябва обикновена чиния без покритие и декор. Натиснете леко върху бижуто и го плъзнете по чинията. Ако се появи черна следа, златото е фалшиво, жълтото е истинско. Внимание! Този метод не е безопасен за златни бижута. Дори златото да е истинско, при силно натискане може да се надраска.

Азотна киселина. Този метод не е безопасен, така че бъдете възможно най-внимателни с него. Рецепта, поставете бижуто в метален съд и капнете азотна киселина върху него. Ако върху продукта се появят зеленикави / млечносиви нюанси, имате фалшификат.

Внимателно разгледайте марката. Отличителният знак е ключово определение за автентичността на продукта. Редът на прилагането му е строго регулиран от Службата за анализи, която отговаря за качеството на конкретен продукт за бижута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *