Как се отглеждат сладководни и морски перли

Стилни бижута с перли | hugasian.bg

Как се отглеждат сладководни перли?

Речните перли растат в прясна речна или езерна вода. В Китай например цели оризови полета са предназначени за тази цел.

Фермерите на „перла“ постоянно следят температурата на водата, нейния състав и рН. В процеса на узряване на перлата от мида е необходимо да я обръщате от време на време, така че перлата да не се окаже „една -странично“.

Сладководните перли са много популярни поради разнообразието от форми, цветове и размери. Средният им размер е от 4 до 6 мм.

Сладководната перлена мида живее до 30 години. През това време в нея могат да растат няколко „поколения“ перли. Обикновено перлите „узряват“ от 3 до 5 години.

Знаете ли колко перли обикновено „носи“ една сладководна мида? Вярвате или не: от 15 до 40!

Как се отглеждат морските перли?

Морските перли се раждат в телата на мекотели, които живеят в топли морски води. Най-популярните елитни видове са Акоя (в моретата на Южна Япония) и перлите от Южно море.

Такива перли са десетки и дори стотици пъти по-скъпи от речните перли! Защо така? Защото солената морска вода придава на перлите по-красив блясък от прясната вода. А формата е по-кръгла и гладка. Но има едно „но“. Морските перли са ужасно капризни. Те със сигурност трябва да живеят на определена дълбочина, във вода с постоянен химичен състав и т.н. Когато водата се промени само с 2 градуса, тялото на мекотелото започва да произвежда киселина и перлата в него се разваля. По този начин фермерите за един ден могат лесно да загубят резултата от многогодишна работа.

Как се отглеждат перли в Япония?

Първият, който патентова отглеждането на перли в специални ферми, е японецът Микимото. Неговите идеи са в основата на създаването на най-голямата индустрия за перли в Япония. Същността на метода е, въвежда се топка от седеф в мантията на мекотело, където тя се вкоренява и се обвива в перлен слой.

Днес Mikimoto е най-големият доставчик в света на качествени култивирани перли. Вторият по големина център е в Северна Австралия.

Само през последните десет години в Япония са отгледани 20 тона перли. До 2027 г. японците възнамеряват да вдигнат летвата до 180 милиона долара.

Във фермата за перли Sakaguchi Akoya се отглеждат перли с диаметър от 3 милиметра до 1 см. Перлите се събират през декември, когато водата в залива вече е студена. След събирането, перлите преминават през строг процес на подбор. Само 5% от стридите произвеждат перфектната перла, която се пуска в производство. Трябва да се отбележи, че в Япония продуктите от перли се считат за семейна реликва. По традиция те се подаряват на булката преди сватбата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *