Как се отглеждат сладководни перли?
Речните перли растат в прясна речна или езерна вода. В Китай например цели оризови полета са предназначени за тази цел.
Фермерите на „перла“ постоянно следят температурата на водата, нейния състав и рН. В процеса на узряване на перлата от мида е необходимо да я обръщате от време на време, така че перлата да не се окаже „една -странично“.
Сладководните перли са много популярни поради разнообразието от форми, цветове и размери. Средният им размер е от 4 до 6 мм.
Сладководната перлена мида живее до 30 години. През това време в нея могат да растат няколко „поколения“ перли. Обикновено перлите „узряват“ от 3 до 5 години.
Знаете ли колко перли обикновено „носи“ една сладководна мида? Вярвате или не: от 15 до 40!
Как се отглеждат морските перли?
Морските перли се раждат в телата на мекотели, които живеят в топли морски води. Най-популярните елитни видове са Акоя (в моретата на Южна Япония) и перлите от Южно море.
Такива перли са десетки и дори стотици пъти по-скъпи от речните перли! Защо така? Защото солената морска вода придава на перлите по-красив блясък от прясната вода. А формата е по-кръгла и гладка. Но има едно „но“. Морските перли са ужасно капризни. Те със сигурност трябва да живеят на определена дълбочина, във вода с постоянен химичен състав и т.н. Когато водата се промени само с 2 градуса, тялото на мекотелото започва да произвежда киселина и перлата в него се разваля. По този начин фермерите за един ден могат лесно да загубят резултата от многогодишна работа.
Как се отглеждат перли в Япония?
Първият, който патентова отглеждането на перли в специални ферми, е японецът Микимото. Неговите идеи са в основата на създаването на най-голямата индустрия за перли в Япония. Същността на метода е, въвежда се топка от седеф в мантията на мекотело, където тя се вкоренява и се обвива в перлен слой.
Днес Mikimoto е най-големият доставчик в света на качествени култивирани перли. Вторият по големина център е в Северна Австралия.
Само през последните десет години в Япония са отгледани 20 тона перли. До 2027 г. японците възнамеряват да вдигнат летвата до 180 милиона долара.
Във фермата за перли Sakaguchi Akoya се отглеждат перли с диаметър от 3 милиметра до 1 см. Перлите се събират през декември, когато водата в залива вече е студена. След събирането, перлите преминават през строг процес на подбор. Само 5% от стридите произвеждат перфектната перла, която се пуска в производство. Трябва да се отбележи, че в Япония продуктите от перли се считат за семейна реликва. По традиция те се подаряват на булката преди сватбата.