Мистерията на оникса

Търсите универсално парче с камък без прекомерен блясък?

Погледнете оникса. Ониксът е пример за това как един полускъпоценен минерал изглежда не по-лош, а понякога и по-интересен от скъпоценен. Ако сте любител на дискретни и в същото време изразителни и красиви бижута, тогава разгледайте по-отблизо бижутата с оникс. Този камък е ярък пример за това как можете да изглеждате грандиозно и в същото време строго / статусно. Във външния вид на оникса всичко си е на мястото. Без прекомерен блясък.

Ониксов десен – многоцветните „вълни“ от ивици подчертават уникалната красота на камъка. Трудно е да се каже кой цвят на оникса изглежда по-добре: тъмните цветове на камъка, на фона на които златото е особено ярко или светлите, изпълващи изображението с нежен блясък. В допълнение към необичайния външен вид, ониксът има богата история, обхващаща векове. На оникса се приписват специални магически свойства, така че се препоръчва да се провери съвместимостта му с бъдещия собственик.

Сребърно колие с бял оникс | hugasian.bg

Познат ли ви е този камък?

Ако все още не, тогава е време да го поправите.

Свещен камък

Историята на появата на оникса е тясно свързана с древногръцката митология. Според една легенда синът на Афродита случайно уловил пръста й със стрела и отрязал върха на нокътя. На Олимп не можеха да оставят, затова създадоха камък от него. Древните хора започват да използват камък в ежедневието си още през 5-4 век пр.н.е. В древен Египет и Вавилон са правени съдове от него, както и различни фигурки. За някои народи ониксът се смятал за ритуален камък. От него са правени жертвени съдове и купи за лечебни отвари.

Знаете ли, че… На Изток ониксът е бил символ на скръбта. Приближаването до местата на неговото производство се смяташе за лоша поличба. В Китай гробниците на императорите са били украсявани с черен оникс. Ониксът е един от малкото камъни, които принадлежат към свещените скъпоценни камъни. По-специално, стените на Йерусалимския храм са направени от ониксови вложки. Те придават на стаята мистериозен здрач. Тронът и стените на Соломоновия храм също е бил украсени с ониксови камъни. Споменаването на оникс се среща и в Библията, когато се описва Рая.

Находища на оникс

Арабският полуостров е известен с най-висококачествените образци от оникс. Голямо находище на жълт и розов оникс, както и бежово / бяло, се намира в Пакистан. Оттам камъните се изнасят за Испания, Китай и САЩ. Иран е богат на залежи от зелен и светлокафяв оникс. Също така сред водещите миньори на минерала е Египет (регион Асуан). Ахатови скали се добиват в Монголия, Аржентина, Австралия, България, ахат-карнеол и халцедон – в Камчатка, Чукотка, Урал. Знаете ли, че… До 19 век ониксът се добива по експлозивен начин. Днес каменните блокове се режат с помощта на специални триони с диамантена тел. Освен това те се нарязват на оборудване с диамантен диск, след което се шлифоват и полират.

Сребърен пръстен с оникс | hugasian.bg

Физични и химични свойства на оникса

Ониксът е разновидност на кварца с примеси от силициев оксид, желязо, хлориди и други вещества. Така че зеленият цвят се дава на естествения камък от примеси на магнезий, мед и желязо. Отличителна черта на оникса е неговият раиран цвят. Контрастът на включванията поражда удивителен структурен модел на повърхността на минерала под формата на успоредни „вълни“ от ивици. В зависимост от примесите, цветът на камъка може да бъде черен (арабски), червено-бял (карнеол), оранжево-бял или кафяво-бял (сардоникс), бяло-сив (халцедоникс). Белите слоеве са толкова тънки, че едва се виждат, създавайки мистериозна мъгла върху повърхността на камъка.

Как да различим оникс от фалшив?

Истинският оникс е леко прозрачен, но полупрозрачен по краищата. Има стъклен блясък и слоеста (не еднородна!) структура. Твърдостта е висока – 6,5-7 (по скалата на Моос). Ониксът е лесен за шлифоване, полиране, подходящ за дърворезба и фини шарки. Знаете ли, че… Има отделен вид минерал, наречен „мраморен оникс“ или както го наричат ​​още „камък на нещата“. Това е евтин и в същото време красив материал, който се използва за довършителни работи и създаване на декоративни предмети (вази, ковчежета, свещници, чинии).

Магическите и лечебни свойства на оникса

Ониксът е скъпоценен камък с магическа дарба. Традиционно ониксът се счита за „мъжки“ камък, но ще подхожда и на жени със силна воля. Скъпоценният камък има силна енергия, така че помага на лидерите. Езотериците отбелязват, че мощната енергия на камъка премахва всички страхове и несигурност, активира предприемаческите и ораторски умения в собственика. Но веднага щом собственикът на талисмана започне да „ходи над главите“, ониксът губи своите магически свойства. От древни времена скъпоценният камък е имал специално значение за магьосници и магьосници. Ониксовите прибори са били използвани при жертвоприношения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *