Бижута Хугасян 

Годежните пръстени през вековете

диамантен годежен пръстенПисали сме много за това как да изберем годежен пръстен, за какво да гледаме, когато избираме диамантен годежен пръстен, както и как да изберем перфектните венчални халки. Но днес ще се спрем на някои любопитни исторически факти за годежните пръстени през вековете. Кога е възникнала традицията да се подарява годежен пръстен? Какви са били първите пръстени и от какви материали са били изработени? Отговорите на тези и други въпроси ще намерите в днешната статия.

На снимката: годежен пръстен в бяло и жълто злато и цирконий.

Традиции при годежният пръстенГодежът и вената на любовта

Традицията годежният пръстен да се носи на безименният пръст на лявата ръка идва от вярването, споделено от много древни народи, че именно на този пръст се намира т.нар. vena amoris – вената на любовта. Смятало се е, че тази вена води право към сърцето и затова носим годежният пръстен на безименния пръст на лявата ръка.

традицията за подаряване на годежен пръстенПървите годежни пръстени

Има много спекулации относно произхода на годежните пръстени – че са възникнали още в праисторически времена,  че древните египтяни първи са започнали да подаряват годежни пръстени и т.н. Все пак, най-надеждните доказателства за възникването на традицията за подаряване на годежен пръстен датират от Древен Рим, около II в. пр. Н.е. 

На снимката: железен годежен пръстен от Древен Рим.

златни годежни пръстениПървите златни годежни пръстени

Златните годежни пръстени се появяват в Древен Рим. В началото на възникването на традицията, древните пръстени били изработвани от всякакви метали и др. материали – мед, желязо, дърво, кост, дори от кремък, тъй като златните пръстени били привилегия само на определени държавници. Впоследствие, при годеж на девойките в Рим се подарявали 2 пръстена – железен, който се носи вкъщи, златен, който се носи в обществото.

На снимката: Златните годежни пръстени от Древен Рим са изглеждали така.

Годежните пръстени в СредновековиетоГодежните пръстени в Средновековието

През средните векове традицията да се подарява годежен пръстен на бъдещата булка се утвърждава в Европа. В средновековието се появяват елементи като сърце, възел, или ръце по пръстените. Любопитен факт е, че темата за годежният пръстен се разглежда дори в кореспонденцията между папа Николай I и княз Борис I. Когато владетелят решава да покръсти българите, той изпраща до папата писмо с въпроси, относно разликите между практиките на Римската католическа и на Православната църква. В писмото, което изпраща в отговор папа Николай I, описва и ритуала, мъжът да подарява пръстен на избранницата си при годеж.

На снимката: Много популярни в Средните векове била годежните пръстени с две ръце, обгръщащи сърце.

годежен пръстен с диамантПървият годежен пръстен с диамант

Първият записан случай да се подарява диамантен годежен пръстен датира от  Ренесанса. През 1477 Максимилиан I Австрийски предлага брак на Мария Бургундска с пръстен, на който с диаманти е инкрустистирана буквата “М”.  От този момент във висшите кръгове на обществото е прието мъжете да подаряват диамантени годежни пръстени на своите избраници. Все пак важно е да се отбележи, че изработката на тези диамантени пръстени далеч не е толкова фина като изработката в наши дни.

На снимката: Максимилиан I Австрийски.

Викторианската ера и диамантитеВикторианската ера и диамантите

По време на Реформацията и Просвещението годежните пръстени са доста скромни, скъпоценните камъни рядко се използват. Въпреки че диамантите открити за пръв път още в Древна Индия, те не са особено разпространени. Но през 1866 година в Южна Африка са открити огромни диамантени находища . С разработване на мините диамантените годежни пръстени вече не са приоритет само на аристокрацията. Все пак, дори и в този период пръстени без камък са по-често срещани.

На снимката: Кралица Виктория.

Диамантени годежни пръстениДиамантените годежни пръстени през XX век

Популярността на диамантените годежни пръстени съвсем естествено намалява по време на двете световни войни. По време на Голямата Депресия в САЩ цената на диамантите рязко спада. Но през 50-те години на XX век диамантените годежни пръстени правят своето голямо завръщане. Диамантът, със своят чист блясък и здравина става предпочитаният скъпоценен камък при годежните пръстени.

На снимката: Златен годежен пръстен с диамант.

Годежните пръстени от бяло, жълто злато, или платинаГодежните пръстени в наши дни

Годежните пръстени се изработват най-често от бяло, жълто злато, или платина.  Въпреки че се използват най-разнообразни скъпоценни и полускъпоценни камъни, и днес най-предпочитани и подарявани са годежните пръстени с диамант. В наши дни има огромно разнообразие от модели за всеки вкус. Разберете повече за формите на диамантите в тази статия.

На снимката: Годежен пръстен от платина и цирконии.
 
Може да разгледате част от нашият асортимент от златни годежни пръстени в сайта, или да заповядате в нашите магазини.Виж всички статии

АРХИВ

Юни 2018
Май 2018
Април 2018
Март 2018
Февруари 2018
Януари 2018
Декември 2017
Май 2017
Декември 2016
Ноември 2016


2018
2017
2016
2015

Свързани продукти
МЕНЮ
За нас
Услуги
Блог
КАТЕГОРИИ
Диаманти
Злато
Сребро
Кутийки за бижута
ИНФОРМАЦИЯ
Доставка
Общи условия
Често задавани въпроси
КОНТАКТИ
Магазин 1: Варна, бул. „Княз Борис I“ № 44 А; Тел.: 0885/988 233
Магазин 2: Варна, бул. „Вл. Варненчик“ 7; Тел.: 0882/692 610
Офис: 052/608405
E-mail: hugasian.bg@abv.bg


©2018 Всички права запазени. facebook Google+