Бижута Хугасян 

Диаманти

Диамант произлиза от гръцки език и означава - несломим, несъкрушим. В живота го наричат също елмаз. Камъкът представлява минерал, който е алотроп на въглерода. Името му е дадено заради високата му твърдост и устойчивост.

Диамантът е с огромна химична и физична устойчивост. Не може да бъде разтворен в киселини и основи и няма практическо износване. Диамантът е най-твърдото естествено вещество. Той провежда най-добре топлината. Диамантът е с най-високата точка на топене. Диамантът е с най-голям показател на пречупване на светлината от всички минерали.

Ако ви прави впечатление думата “НАЙ”, е и най-характерното му свойство… Затова и е най-скъпият, най-красивият, най-желаният за кражба, най-голям обект на внимание, най-ценен от ювелирите и с най-широко приложение за промишлени цели. Едва ли има друг предмет или обект на внимание, който да е толкова желан, хвален, използван и за украшение и за работа. Още от древността е обект на внимание за хората. Най-общите ни представи са, че се ползва основно за украшение, но още 2000 г. пр. н.е. се ползва за работа. Това не важи само за диамантите, но и за сапфирите и рубините, смарагдите и другите скъпоценни камъни.
диаманти
Добивът на диаманти и скъпоценни камъни е едно от най-старите производства в историята на човечеството. Произведенията на изкуството от лазурит, амазонит, гранат, смарагд, аметист са открити в гробниците на Древен Египет. В планините на Африка, на брега на Червено море са добивани смарагди 2000 г. пр. Хр. Добива се в подземни находища, по-късно наречени "мините на Клеопатра".

В гробницата на Тутанкамон са открити украшения от лазурит и тюркоаз. По-късно, през времето на критско-микенската култура (Ш - XIII в. пр. Хр.) широко разпространение имат оръжия и съдове, украсени със скъпоценни камъни. В Древна Гърция изкуството на резба по скъпоценни камъни — оптиката, датира от VII в. пр. Хр. Античните майстори пресъздават сцени от митологията, изображения на богове и митични герои, портрети на управници и победители на Олимпийските игри.

Заради уникалните си свойства от скъпоценни камъни се правят инструменти за рязане, украсяват се оръжия с цел да се покаже социален статус, използват се като платежно средство, гаранции, като залог…

Най-твърдият от естествените минерали, диамантът, шлифован обикновено с форма на брилянт, е сред най-ценените скъпоценни камъни в бижутерията. Класическият обработен като брилянт диамант има 57 фасети. Това му дава възможност да пречупва светлината по уникален начин и му придава висока стойност. Затова е и толкова ценен.
Виж всички статии

АРХИВ

Юни 2018
Май 2018
Април 2018
Март 2018
Февруари 2018
Януари 2018
Декември 2017
Май 2017
Декември 2016
Ноември 2016


2018
2017
2016
2015

Свързани продукти
МЕНЮ
За нас
Услуги
Блог
КАТЕГОРИИ
Диаманти
Злато
Сребро
Кутийки за бижута
ИНФОРМАЦИЯ
Доставка
Общи условия
Политика за защита на личните данни
Често задавани въпроси
КОНТАКТИ
Магазин 1: Варна, бул. „Княз Борис I“ № 44 А; Тел.: 0885/988 233
Магазин 2: Варна, бул. „Вл. Варненчик“ 7; Тел.: 0882/692 610
Офис: 052/608405
E-mail: hugasian.bg@abv.bg


©2018 Всички права запазени. facebook Google+