Диамантите на една американска принцеса

 Жаклин Кенеди е останала в сърцата на американците като първата дама на един от най – известните американски президенти, загинал млад след покушение. Жената, която издига статута на първата дама до статут на принцеса, със своя стил, харизма, лични проекти и каузи. Всяка следваща първа дама се е опитвала да стигне високата летва, поставена от нея. Тя е пример със своята изънченост, интелект и премерена дистанцираност в контактите си като първа дама. Облечена в тоалети на световноизвестните дизайнери Шанел и Диор, тя се превръща в модна икона, перфектната съпруга: дама, майка и светска личност.

 Според слухове младият Джон Кенеди й предложил брак по телефона, сгодена за друг, тя не успяла да устои на неговия чар. Официално й предлага през 1953 г. с годежен пръстен на Van Cleef & Arpels – 2,8 каратов изумруд с малки диаманти около него за 1,5 милиона долара. Първото бижу на Жаклин Кенеди на такава висока цена. Десет години след това годежният пръстен е преработен, добавени са още 2,12 карата, за да стане 8 карата изумруд и диаманти и да съответства на нейния статут на първа дама на Америка.
 След покушението над Кенеди, Жаклин поставя венчалната си халка в гроба на Кенеди. Носи на събитието за встъпването на Линдън Джонсън в длъжност като президент розовия си костюм Шанел, както е напръскан с кръвта на бившия й съпруг, за да видят какво се е случило с нейния съпруг виновниците.

 

 Пет години след смъртта на Кенеди, тя се омъжва за гръцкия милиардер Аристотел Онасис. Американците не приемат това й решение, за тях  тя винаги ще си остане първата дама на един от най – обичаните президенти. Онасис й предлага през 1968 г. с 40 карата диамантен пръстен “ Lesotho III “. Диамантът е един от 18те диаманти нарязани от оригиналния Южноафрикански Лесото кафяв диамант, който е тежал 601 карата. За съжаление бившата първа дама е носила годежния си пръстен само два пъти. След това е бил съхраняван в Ню Йорк Сити Банк до нейната кончина.
 След смъртта си през 1996 г. Жаклин оставя в наследство значителна колекция от бижута, които се разпродават на аукцион от нейните роднини на невероятни цени на почитатели на нейната личност. Годежният пръстен от Аристотел Онасис е бил продаден за 2,59 милиона долара.
  Диамантите на Жаклин подчертават нейния стил и начин на живот. Символизират любовта на тримата мъже в живота й, за които американската принцеса ще каже със стил и никой няма да й се разсърди:
“ Първия път се омъжих по любов, втория – за пари, а третия – заради компанията “.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *