Диамантът Кулинан – Голямата звезда на Африка

Известен като най – големият диамантен камък открит някога, диамантът Кулинан е тежал немислимите 3,106 карата. Днес бижута с части от него принадлежат на британската кралска колекция от 140 церемониални бижута. Открит през 1905 г. в мина в Южна Африка, днес носи името на собственика й – диамантения магнат Томас Кулинан. Продължаваме поредицата за най – известните диаманти по света, част от световната съкровищница, пазени в музеи и частни колекции. best.hugasian.bg трето поколение бижутери ви предлагат диамантени пръстени, диамантени обеци, диамантени висулки и любопитни диамантени истории.

Легендата разказва как работници в африканската мина Премиер копаели кладенец, когато ударили копка в големия диамантен камък. След две години все още необработения диамант е подарен на крал Едуард VI. За да бъде транспортиран безопасно от Африка до Англия е изпълнен хитър план. Подготвен бил военен кораб с въоръжена охрана за целта, а вестниците огласили събитието. Докато въоръженият кораб пътувал с празен сейф, в обикновен пощенски кораб като пощенска пратка се транспортирал диаманта Кулинан. Представен на английския монарх като Великата звезда на Африка, скъпият подарък бил с цел помирение между Африка и Англия. На холандските бижутери от фирма I.J. Asscher възложили задачата да нарежат и обработят голямото диамантено съкровище. За нарязването на камъка били необходими трима мъже и цели осем месеца да се справят. Разделят Кулинан на девет камъка, номерирани Кулинан 1 до 9 и 96 малки брилянта.

Най – прелестните диаманти, шлифовани до съвършенство, блестящи от най – изящните диамантени обеци.

Най – големите безцветни и безупречно нарязани диаманти – Кулинан 1 и 2 печелят най – голяма популярност. Наричат ги още Първа и Втора звезда. Диамантът Кулинан 1 е допълнен към церемониалния Върховен скиптър с кръста, който се използва за коронации. Създаден през 1661 г. , той символизира властта на върховния глава на Великобритания и се носи в дясна ръка по време на коронясване. Скиптърът тежи около три килограма и е изпълнен от 333 диаманта, включително Кулинан 1, красиви дъговидни детайли от жълто злато, които обхващат диаманта, 31 рубина, 15 изумруда, 7 сапфира, 6 шпинела и един аметист. Кръстът на скиптъра също е украсен с миниатюрни диаманти. Интересен факт е, че Голямата звезда на Африка може да бъде свален от скиптъра и да се носи като диамантена висулка. При Кулинан 2 има възможност да се трансформира в диамантена брошка.

Годежни пръстени от злато и завладяващата красота на диамантите, които изработваме за Вас с най – високо качество.

Втората звезда на Африка е част от Короната на британската империя, която е на 177 години. Създадена е за коронясването на кралица Виктория. Днес Елизабет II носи имперската корона при ежегодното отваряне на сесиите на английския парламент. Короната е изпълнена от злато, сребро и платина, на които лежат почти 3 хиляди диаманта, 17 сапфира, 11 изумруда и стотици перли. Кралицата често обича да се шегува относно тежестта на короната и да казва, че когато я носи не гледа надолу, за да не си счупи врата. По време на втората световна война, скъпоценните камъни от короната са били прибрани в кутия от бисквити, която била заровена под земята. За всички церемониални бижута е имало план как да бъдат опазени от нацистите. Днес могат да бъдат видени в изложбената зала на Лондонската кула.

Разгледайте предложенията на best.hugasian.bg за красиви диамантени бижута, неустоими диамантени обеци, най – желаните диамантени годежни пръстени и зашеметяващи диамантени висулки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *