Индийските сватби – пиршество за очите и душата

Ако сте търсили в интернет сватбени бижута, няма начин да не сте срещали снимки на индийски булки, които са покрити от глава до пети с експлозия от цветове и бижута. Индийските сватби сa известни с пищни декорации, музика, танци и грабващи очите костюми. Индия празнува по 10 млн. сватби на година, които продължават три дена. Индийската култура издига в култ любовта, а сватбите са празник за очите и душата. Любопитни подробности за индийските традиционни сватби и сватбени бижута ще ви разкрием сега!

Не можете да видите индийската булка в бяло, защото индуската церемония изисква булката да се ожени в яркочервено сари със златна бродерия, което символизира ангажираността, духовното начало и плодородието, които тя носи. Сарито е толкова древно, колкото и индийската цивилизация. Щипка червена куркума на челото се слага за късмет. На втория ден от сватбата, булката прави парти у дома с други млади момичета, които й помагат да изрисува ръцете и краката си с къна, т.нар. mehndi парти. Тази традиция е на повече от 5000 години. Колкото по – тъмна е къната, толкова по – траен ще е бракът.

На сутринта младите нанасят жълта паста от куркума върху себе си, която да отблъсква злите духове. Сватбеният ритуал се извършва под т.нар. мандап, или навес украсен с цветя, драперии и светлини, който символизира растежа и благополучието. Запалва се свещеният огън, около който младоженците правят седем стъпки и дават своите седем тържествени обещания един на друг.
сребърни бижута и златни бижутаКомплектите сватбени бижута за традиционната индийската булка са малка съкровищница, с която булката няма как да остане незабелязана. Най – малко десет сребърни или златни бижута се носят, като златото определено е на почит. Ако в западната култура, роклята определя визията на булката, за индийската култура бижутата са от първостепенно значение. От глава до пети младоженката слага бижута. Челото се окичва с красив накит, наречен maang tikka, представлява голяма висулка от злато или сребро с богата украса от камъни и перли. Булката украсява шията си с поне две колиета, едно тип чокър и дълго колие, нерядко на няколко реда. Пищни златни колиета изпъстрени с цветни скъпоценни и полускъпоценни камъни, перли и множество искрящи златни висулки показват социалния й статута и нейното богатство.

Освен задължителните златни гривни, булките носят на ръцете си т.нар. haathphool или бижу от няколко наниза, което обвива китките, краси ръцете и завършва с пръстен. Златни гривни блестят и на глезените на младоженката и допълват красивите татуировки с къна. Висящите едри обеци от злато са неизменна част от визията на индийската булка, задължително в комплект с единична кръгла обеца с верижка, която булката закача на носа си.

Възползвайте се от красивите предложения за бижута на Хугасян, подходящи за всеки ден и за специални дни, които никога няма да се повторят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *