Kакви бижута са носили нашите предци?

Чували ли сте за нации призраци? За онези, които изчезнаха така внезапно, както се появиха. За Източна Европа скитите се превърнаха в такъв мистериозен народ, който остави след себе си уникални златни артефакти.

Историята на изучаването на скитите датира от почти 260 години и все още е обект на многобройни спорове. Няма недвусмислени отговори на въпросите: откъде са взели златото скитите? Какво причини внезапната смърт на великата Скития? За момента е известно само, че последните скити са изчезнали от Източна Европа през 3 век сл. н. е. след готското нападение.

Според една версия номадските скити дошли в нашите земи от дълбините на Азия и бързо превзели Северното Черноморие. Непобедими в продължение на четири века, те също внезапно изчезват от историческата арена, оставяйки след себе си легенди за смелост и жестокост, както и множество могили с легендарни съкровища. Уникалните златни артефакти под формата на огърлици, оръжия, битови предмети отвориха за историците завесата на мистерията на живота на скитите.

Кои са известните декорации на нашите предци? Откъде скитите са получили златото си и какво е шифровано върху моделите на древни скитски бижута.

История на скитското злато

Трябва да започнем с факта, че скитите са развили цял култ към златото. Aurum се използва активно в ежедневието. Те са били украсени с всички елементи от облекло, обувки, включително военни амуниции, конски сбруи.

Златото се e смяталo за символ на богатство, власт и най-важното – вечен живот. Скитите се опитвали да покрият голяма част от тялото с него. За тази цел майсторите дори са разработили специална технология – ръчно рисувано златно фолио и релефно щамповане с оригинални изображения.

Скитайки, установяват търговски, политически и културни връзки с гръцките колониални градове от Северното Черноморие. Смята се, че гърците са повлияли на автентичността на скитските бижута, предали са на скитите напреднали технологии за бижута. Така през втората половина на VII век в ювелирното изкуство се сливат две художествени начала – скитско и гръцко. Скитски животински мотиви (орли, елени, хищници) се появяват в диадеми, висулки, пекторали.

Характеристики на скитските бижута

Скитите се отнасяли към златните бижута като към нещо божествено, магическо. Ярки отблясъци на злато са служели като талисман в битки. Скитите са доминирани от масивни висулки, пекторални орнаменти, които изобразяват животински глави. Скитите се опитват да сложат върху себе си колкото е възможно повече злато, така че всички декорации са били масивни, груби.

Първоначално златните предмети са правени само за горната част, но обикновените хора са носели бронз. Всяко украшение носи определено значение.

Златните находки на скитите са известни с гъвкавостта на моделите и яркостта на изображенията. Мъжките бижута имат войнствен характер и се свързват със завоевания и животни. Последните винаги са били изобразявани в движение и отстрани. Издигайки се до образите на тотемичните предци, те представляват различни духове и играят ролята на амулети.

Приблизителната възраст на скитските бижута е 20 хиляди години. Най-известните предмети са открити в могилите Кул-Оба, Толстая могила, Чертомлик, Солоха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *