Kрасивите колиета в английската кралска фамилия

Ще ви запознаем с красивите бижута на кралските фамилии, за да се насладим заедно на красотата и историята им. Започваме от Нейно Величество Кралица Елизабет II и колекцията бижута, които я съпътстват през нейното 65-годишно царуване. Управлението й започва през 1952 г., короноват я 1953 г. за кралица на кралство Великобритания и Северна Ирландия. Само на 26 год. тя застава начело на английската аристократична династия, за да остане в съзнанието на много поколения. Първият монарх, който е празнувал диамантена сватба и сапфирен юбилей на своето управление.
  • Колието Дагмар на Кралица Александра – създадено, за да показва златния кръст Дагмар, за който казват, че съдържал малък фрагмент от истинския кръст и парче коприна от гроба на Кнут Велики. Кръстът Дагмар е принадлежал на принцеса Дагмар от Бохемия ( днешна Чехия ), за която и досега се пее в народните песни на Дания. Когато останките й са преместени от гроба й е намерен кръста, наречен Дагмар. Датира от 1000 г. и е византийска изработка. Кралица Александра го получава като подарък от баща си на своята сватба, на която се омъжва за Едуард VII. Изработено от датски бижутер, колието съдържа 118 перли и 2000 диаманта, инкрустирани върху злато. Кралица Елизабет II го наследява от своята прабаба. При посещението си в Дания през 1957 г., го е носила, за да почете страната. Златният кръст Дагмар в Дания се е превърнал в традиционен символ, който се подарява на сватби и кръщенета.
  • Колието от емира на Катар – Уникалното колие е подарък от емира на Катар при посещението на Елизабет II в страната при обиколката й в Персийския залив през 1979 г.. Шест реда перли, като всеки съдържа по шест кръгли диаманта и един овален върху наниз от перли в комплект с обеци. През своето управление кралицата е направила 256 официални посещения в 129 страни.
  • Колието Делхи Дурбар – бижуто е с дълга наследствена линия. Прабабата на Кралицата е спечелила кутия с изумруди на лотария, но синът й Албърт ги подарил на любовницата си. Кралица Мери ги откупила обратно и поръчала да ги инкрустират в колие, което носила на коронацията на съпруга си Джордж V за крал на Индия в двореца Делхи Дубар. Девет изумруда с различен размер, шест големи диаманта, верижка от диаманти и висулка с отрязък от известния диамант Кулинан са използвани за направата му.
  • Колие с три реда перли – това е бижуто, с което ще бъде запомнена Кралица Елизабет. Казват, че тя притежава няколко с различни размери, но първото й е подарено, когато е била едва на девет години от баща й крал Джордж VI на неговия 40ти юбилей. Подарени били две колиета: за принцеса Маргарет колие с два реда перли, а за Елизабет, първородната дъщеря и наследник на трона, с три реда перли. Колието от триредов наниз от перли става неизменна част от ежедневните задължения на Кралицата и до днес. Всички очакват да я видят с перленото колие, което заедно с елегантния костюм се е превърнало в нейно униформено облекло.
  • Викториански комплект – включва колие със сапфири и обеци със сапфири. Сватбен подарък на Елизабет II от баща й, който тя много харесала и през 1963 г. го допълнила с корона и гривна. Колието е съчетание от красиви продълговати сапфири в кралско синьо, обиколени от диаманти на красива верижка. Бляскава висулка със сапфир допълва комплекта, пригодена да може да се закача като брошка.
  • Колието за коронации – Колието е носила още Кралица Виктория през 1858 г. Изработено е от двадесет и шест диаманта, взети от кралската колекция и по точно от дръжката на меч. Двадесет и пет диаманта са наредени в колие, на което има висулка от 22,48 карата диамант. Към него има диамантени обеци с различна големина – едната е 12 карата, друга 7. Елизабет II обикновено носи диамантеното колие на речи по случай Първата сесия на Парламента, официални вечери и когато позира за портрети.
  • Рубините на короната – така се нарича комплекта с бижута, които Принц Албърт подарява на Кралица Виктория. Диамантено колие с опали, които Кралица Александра е сменила с рубини, подарени й от индийските владетели. Тя смятала, че опалите носят лош късмет. Рубиненото колие било в комплект с корона и обеци с рубини. Рубинените бижута били любими на майката на Кралицата, тя често ги носела на стари години. Предадени са на Кралица Елизабет чак след смъртта на майка й през 2002 г.

Колието е бижу, което от Древността е носило на своя притежател престиж и достолепие. Кралете и кралиците са му дали статут на ритуално украшение и знак за състоятелност. Потопете се в красотата на скъпоценните камъни и се почувствайте като кралица с разкошните предложения на Хугасян за сребърни, златни колиета със скъпоценни камъни, само сега на промоционални цени.
Легенда (отляво-надясно: Сребърно колие с изумруди и рубини, Сребърно колие с рубини и цирконий, Сребърно колие с перли и цирконий, Сребърно колие с изумруд и цирконий)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *