Най – известните диаманти – Диамантът Стогодишнина

Стогодишният диамант също като диаманта Кулинан е открит в мината Premier в Южна Африка, собственост на De Beers. През 1986 г. е засечен от електрическа рентгенова система за откриване на диаманти. Третият по големина излязъл от мина Premier, той е кръстен Стогодишнина по повод юбилея от съществуването на компанията. Необработеният и груб камък в първоначалното си състояние е тежал 599 карата. С него се заема огромен екип начело с Gabi Tolkowsky, шесто поколение специалист, който го нарязва в подземна лаборатория, изградена за целта, с помощта на съоръжение, което реже с диамантен нож. Лабораторията е проектирана да отчита различни фактори, които могат да окажат влияние в процеса на рязане. Първите 50 карата били нарязани ръчно за 154 дена, за останалите използвали въпросното съоръжение. Самият Tolkowsky споделя, че камъкът го е превърнал в друг човек. Мислите му били обсебени от диамантеното съкровище. Нарязването и полирането на диаманта отнело две години.

Намерете своето диамантено съкровище при нас – изключително изящни диамантени обеци, диамантени пръстени и диамантени висулки.

Стогодишнината е смятан за уникален като изработка, защото съчетава стари методи и нови технологии за рязане. В резултат на работата на екипа на Толковски, диамантът днес тежи 273 карата с 247 фасети, определен като D цвят. Вътрешно и външно безупречен, за него е избрана сърцевидна форма. Казват, че идеята била да прилича на тюрбан за султан или за махараджа. Камъкът е застрахован през 1991 г. за 100 милиона долара. Известно време диамантът е бил изложен в Лондонската кула, но днес е собственост на неизвестен колекционер. Спазвайки политиката на анонимност спрямо своите клиенти, De Beers не съобщават имената му. Според слухове Толковски е разкрил, че камъкът е продаден на млад предприемач, който живее в Америка. Мнозина се надяват един ден стогодишният камък да се появи на търг, в музей или да стане част от нечия корона.

Вижте отблизо великолепни диамантени пръстени, диамантени обеци и висулки с диаманти, лукс и красота за цял живот.

Любопитна и актуална новина тази есен е продажбата на стогодишен розов диамант с правоъгълна форма в аукционната къща Кристис в Женева, за рекордните 50 милиона евро. Скъпоценният камък е открит отново в мините на De Beers преди повече от век и е принадлежал на ръководна фамилия в мината. Сделката е сключена за рекордна цена за карат с такъв цвят – 2,6 милиона. Камъкът с име “ Розово наследство “ е минал през известното американско ателие Хари Уинстън. След 10-минутно наддаване между четирима евентуални купувачи, търгът е приключил. Розовият диамант е прекръстен на Розовото наследство Уинстън, остава да се запитаме, дали това е с цел да се повиши цената му. Специалистите смятат, че диамантът е с най – чист химичен състав и с най – висока степен на наситеност на цвета.

Не пропускайте да разгледате страхотните предложения за подаръци за коледните празници! Хугасян – диаманти и бижута от злато и сребро, луксозно пътешествие в страната на красотата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *