Наистина ли диамантите са редки? История и митове!

Диамантите са най – известните скъпоценни камъни днес. Със звездна слава, символ на лукс и благосъстояние, с популярна форма дори сред децата, диамантите са харесвани от всички. Но не винаги е било така. Едва през миналия век са станали достъпни и желани. До тогава камъни като сапфир и рубин са били избирани за годежни пръстени. Ето какво разказват от IGS ( Международна асоциация на скъпоценните камъни ) за историята на красивите камъни, любими на екипа на best.hugasian.bg.

Заслугата за популяризирането на диамантите, имат корпорацията Де Биърс, споделят IGS. Те отварят първите големи диамантени мини в Южна Африка. След това стартират успешна реклама, с която убеждават всички, че годежният пръстен трябва да бъде диамантен пръстен. Филмовата индустрия в Холивуд, под тяхно насърчение, показва своите красиви актриси, носещи бляскави диаманти. Не след дълго диамантът става символ на слава и богатство. Мерилин Монро изпява песента “ Диамантите са най – добрият приятел на всяко момиче “ във филма “ Господата предпочитат блондинки “. Елизабет Тейлър обявява гръмко “ Големите момичета се нуждаят от големи диаманти “, трупайки жадно колекция от годежни диамантени пръстени. Диамантите и до днес са холивудски патент за красота, успех и блясък.

Де Биърс продължават да рекламират и да водят агресивна политика спрямо евентуалните конкуренти. Откриването на диаманти в току-що сформиралия се СССР води до кампания за диамантени пръстени, подарък за годишнина. Корпорацията се превръща в монопол на пазара за диаманти със законни и не дотам законни средства. Засиленият контрол над наличностите на необработения диамант води до ескалиране на цената му. Днес с развитието на технологиите, сателитите успешно показват евентуални диамантени находища. Страни като бившият Съветски съюз, Канада и Австралия сами продават диамантените си ресурси и не се отчитат пред Де Биърс. Въпреки това днес корпорацията поддържа 75 до 80 процента от снабдяването с необработен диамант.

Митове и заблуди относно диамантите

Диамантите са редки! Диамантите са най – твърдият материал намерен на Земята. Те устояват на надраскване повече от всеки друг минерал и са уникални. Всички скъпоценни камъни са редки, защото са твърде малка част от земните ресурси. Истината е, че диамантите са сред най – често срещаните скъпоценни камъни.

Диамантени пръстени с най – чистите, обработени до съвършенство диаманти

Диамантените бижута са най – скъпи! Не може да се каже, че бижу, изработено с диаманти – диамантени обеци, диамантени пръстени или диамантени колиета – е непременно с най – високата продажна цена. Трябва да се вземат под предвид важни фактори като размер и качество. Всъщност чистите рубини са по – редки скъпоценни камъни и са по – скъпи от диамантите.

Изкусни диамантени обеци от жълто, бяло и розово злато, инкрустирани с диаманти

Диамантът е най – блестящият камък! Техниката на фасетиране и индекса на пречупване на скъпоценните камъни определят колко светлина отразяват и съответно колко ще бъдат бляскави. Ако са правилно нарязани имат голям потенциал да блестят. Диамантите са с висок индекс 2.41, но минерал като рутила има далеч по – висок индекс – 2.90. Съществуват поне 15 минерала с по – висок индекс на пречупване или по друг начин казано по – блестящи, но никой не е блестяща холивудска звезда като диаманта.

Открийте своето диамантено бижу на best.hugasian.bg, красиви диамантени пръстени, диамантени обеци и диамантени висулки за големи момичета и бляскави звездни красавици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *