През високосната 2016 носим бижута от сребро

2016 е високoсна година, а по стара българска традиция през високосни години се носят сребърни бижута и аксесоари. Има най-разнообразни мнения, свързани с възникването на този обичай. В миналото се е вярвало, че високосната година носи лош късмет и че среброто може да предпази от него.

На снимката: Сребърен комплект с ажурна изработка от нашия магазин.

5 любопитни факта и вярвания за среброто и високосните години

Нека да надникнем в няколко любопитни факти и поверия, свързани със среброто.

На снимката: Винтидж обеци от розово сребро с тюркоаз.

1. Още от Древен Китай се смята, че благородния метал предпазва от лош късмет. По нашите земи през високосна година, в дрехите на новородени, както и на булките се пришива сребърна паричка, а в днешно време – сребърна висулка, или друг накит, за да носи късмет.


2. Според някои вярвания трите години, които предхождат високосната са подвластни на Слънцето и през тях се носи злато. Високосната година е под влиянието на Луната. Старият алхимичен символ за сребро е непълна луна, и заради това през високосните години носим сребърни накити.

На снимката: Сребърни обеци висулки с цирконий.

3. В Китай и до ден днешен сребрърни съдове, кюлчета и монети се използват като капиталовложение.

4. В Древността хората слагали сребърна пара в млякото, за да се запази по-дълго. В Древен Египет върху рани са слагали тънък пласт сребърно фолио за по-бързо оздравяване.

5. Антибактериалните свойства на среброто са доказани през 1893 година от шведския учен Карл Вилхелм фон Нагели. Това свойство на среброто се нарича олигодинамичен ефект. В днешно време някои здравни експерти препоръчват приемането на малки количества сребърна вода за общо укрепване на организма.

Среброто – красиво и модно допълнение към всяка визия

Почитателките на сребро със сигурност ще се зарадват да го носят през високосната 2016 година.  Металът тази година присъства не само при сребърните бижутата, но и в гардероба – сребристите цветове при материи, дрехи, чанти и обувки са хит и присъстват в есенно-зимните колекции на брандове като Майкъл Корс, Нина Ричи и Луис Вютон. Така че, независимо дали вярвате в народните поверия за високосните години, или не, неоспорим факт е, че среброто отново е на мода!

На снимката: Модерна сребърна висулка с цирконий и тюркоаз

С какво да носим сребърни бижута през 2016

Сребърните бижута са невероятно универсални. Както ежедневните дрехи, така и вечерната рокля могат да бъдат прекрасно допълнени с накити от сребро. Деликатните сребърни бижута са перфектно допълнение към тоалетите, които носим на работа. Тънки сребърни пръстени, или гривни могат да бъдат нежен аксесоар към строгата риза за работа.

На снимката: Нежна сребърна халка с цирконий.

Вижте също и първа и втора част на статията „Как да изберем подходящи бижута за работа.“

Допреди няколко беше немислимо да се носят заедно бижута от различни метали. За щастие, в днешно време модата не е толкова строга и се дори се наблюдава тенденция да се носят едновременно, както златни, така и сребърни бижута. Ако все пак не ви се струва добра идея да сложите в пръстен от жълто злато със сребърни обеци, то винаги можете да носите накитите си от сребро с тези от бяло злато.

Прочете кои са най-актуалните златни бижута през 2016.

На снимката: Пръстен от розово сребро с опушен топаз.

Любителите на по-нестандартни бижута пък могат да се спрат на накити от емайлирано, или розово сребро. Ако обичате камъни, имайте предвид че сребърните бижута с тюркоаз са особено актуални този сезон, особено пък ако са ретро или винтидж модел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *