Традиции и сватбени бижута по света

В България сватбеният ритуал е низ от български и западноевропейски традиции. Булките днес носят не само бели рокли, избират сами бижутата си и хвърлят жартиери и букети към своите неженени приятелки. Традиционно бижутата на булката са се подарявали от свекъра или свекървата, като откуп за желаната невеста. Съвременната булка купува сама аксесоари и бижута към сватбената рокля, с които да покаже индивидуалност, стил и красота. Хугасян като фирма, която обича да създава годежни пръстени и венчални халки, ще ви сподели интересни сватбени бижута в няколко екзотични дестинации.

Гръцка сватбена корона Стефана

венчална халкаВ Гърция все още се практикува стара древногръцка сватбена традиция, носенето на венец корона, наречен Стефана. В древността венците са се сплитали от лозови или маслинени клонки, лимонов цвят, листа, цветя и панделки. Поставяли се на главите на булката и на младоженеца и са се носели цяла седмица след сватбата. Венецът подобно на венчалните халки, символизира единството и свързването на двойката. Днес булките в Гърция ако решат да спазят традицията избират между романтичен венец от красиви цветя или модерен венец, който се изработва от перли, сребро или злато и кристали.

Ирландски сватбен пръстен Claddagh

годежен пръстенТрадиционен ирландски пръстен с дизайн създаден през 18ти век , представлява сърце, държано от две ръце с корона отгоре. Сърцето символизира любовта, двете ръце, които го държат – приятелството, а короната – лоялността. Днес е традиция в Ирландия майките да оставят като наследство пръстен Claddagh на своите дъщери. Голямо значение има как се носи пръстена, защото предава посланието на сърцето. Пръстенът се носи на лява ръка за годеж или сватба, а на дясна за влюбено сърце или за отворено търсещо партньор. За да заявите, че сте женени, сърцето трябва сочи китката, а короната да е отгоре.

Индийското колие Mangalsutra

сватбени бижута Бижутата заемат главно място в индийската култура и са навсякъде. Те са три вида: сватбени бижута, бижута за украса на храмове и статуи и духовни бижута. Сватбените са най – известни, стигат до 16 броя накити по тялото на булката: обеци, колиета, пръстени за ръце, за крака и многобройни гривни против лош късмет. Преди сватбата тя получава бижута от своите родителите. Младоженецът окичва със свещеното колие Mangalsutra своята избраница, акт на обвързаност и отдаване. Колието се изработва от злато или диаманти с черни мъниста или камъни, които се вярва, че предпазват от злото.

Китайски златни гривни с дракон и феникс

златна гривнаБижутата са важна част от традиционната китайска сватба и имат голяма символика. Традиционно булката носи червена рокля и корона от злато, цветове, които се носят за добър късмет и добро здраве. След сватбената церемония се провежда чаена церемония, на която на булката се подаряват златни бижута, които тя ако веднага сложи ще й донесат щастие и богатство. Популярни сватбени бижута подаръци са златни гривни с дракон и феникс и комплекти от четири части бижута: златни колие, гривна, пръстен и обеци. Драконът и фениксът са символи на красота и просперитет. Заедно те символизират идеалното партньорство, изпълнено с единство, баланс и хармония. Комплектът от четири части е като гаранция, че булката ще бъде добре осигурена в новия си брачен живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *