Какво е медицинско злато или хирургическа сплав?

Златни бижута | hugasian.bg

Атрактивният външен вид и бюджетната цена правят медицинското злато популярно сред купувачи от всички възрасти. Но не мислете, че медицинските златни пръстени или обеци са само за потребители с ограничен бюджет. Продуктите от медицинско злато се използват в колекциите им дори от известни марки като Bulgari и Cartier.

Бижутата от медицинска сплав изглеждат като злато: изглеждат не по-зле, не потъмняват и не предизвикват алергии. Но въпреки всички предимства, това все още не е скъпоценен продукт. Съставът на медицинската сплав и златото далеч не е еднакъв. Терминът „злато“ за такава сплав се използва по-скоро като рекламен трик. Звучи по-привлекателно и по-достоверно. Но всъщност това е медицинска стомана, която е покрита със злато. Такива бижута под злато доста често са с по-високо качество от бижутата, изработени от други сплави. Може да се носи с удоволствие 2-3 години и не е жалко да се изхвърли. Защо не, алтернатива за тези, които не могат да си позволят истинско бижу?!

И така, какво е медицинско злато?

От какви компоненти се състои? Какво имат предвид производителите с това? Как привлича купувачи? Нека да го разберем заедно.

Какво е медицинско злато?

Всъщност става дума за медицинска стомана, от която се изработват инструменти за операции, импланти, стентове, протези, коронки, както и обеци/гривни и други бижута. В последния случай продуктът е покрит със специално покритие, благодарение на което става като истинско злато и има подобен на него блясък.

По своя състав медицинското злато не е една конкретна сплав, а група от метални сплави, чието съотношение може да варира.

Защо златото се нарича „медицинско“?

Златото се нарича „медицинско“ заради специалните си свойства, поради които е идеален материал за използване в стоматологията, имплантологията и хирургията.

За разлика от обикновеното злато, медицинската сплав преминава през допълнителни процеси на пречистване и обработка. Ето защо има висока биосъвместимост и ниска реактивност (не предизвиква алергии, негативни реакции в организма), възприема се от тъканите, без да предизвиква възпалителни/имунни реакции.

Каква е разликата между злато и медицинска сплав?

Основната разлика между златото и медицинската сплав е в техния състав. Златото е отделен химичен елемент, докато медицинската сплав е смес от различни елементи. В различни пропорции съдържа въглерод, хром, силиций, молибден, манган, магнезий, титан, мед.

Всеки производител на медицинска сплав може да има своя собствена химическа формула. Това се отразява и на неговия обхват. Например медицинска сплав за стоматологията в много случаи е кобалт + хром.

Моля, имайте предвид също, че традиционното злато със сигурност трябва да има тест, но медицинската стомана не. Вместо това върху метала има код, който показва състава на сплавта.

Предимства на медицинското злато

Безспорното предимство на медицинското злато е достъпната цена. В допълнение, такива бижута са добра алтернатива за тези, които имат алергични реакции към благородни метали.

Продуктите от медицинска сплав са трудни за повреда. Те не се страхуват от удари и драскотини, имат устойчивост на корозия, устойчивост на топлина, висока устойчивост на стрес. Не е необходимо да сваляте бижутата си преди да отидете на фитнес или басейн, защото медицинското злато не се страхува от вода и температурни промени.

На външен вид продуктите от медицинско злато много приличат на гривни, обеци от жълто злато. Това се улеснява от висококачествено позлатяване на сплавта. Създава красив блясък на светлината.

Готовите продукти могат да бъдат украсени с изкуствени камъни, както и да се комбинират с бижута 585 и 750. Позлатените бижута се съчетават с всеки стил на облекло. Например, небрежен външен вид с риза и дънки ще бъде ефективно допълнен от емайлирани обеци. Но елегантен комплект от пръстен и гривна с цирконий е подходящ за вечерно излизане.

Какви бижута се правят от медицинска сплав?

В зависимост от компонентите, сплавта може да придобие нюанси от светло жълто до червеникаво, да копира външния вид на обеци от бяло злато или жълто. Бижутерите активно комбинират различни структури (матови и огледални) в бижутата, правят гравюри, инкрустации и не забравят за тенденциите (емайлирани пръстени под формата на животни, обеци за монети, плочи, модели с умишлена деформация и вдлъбнатини, асиметрични бижута).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *