Как се отглеждат перли?

бижута с перли | hugasian.bg

Всички имаме представа откъде идват перлите. Но колко знаем за отглеждането му в съвременния свят?
Когато купуват пръстени с перли, обеци или верижка, някои купувачи си задават въпроса: „Истински или изкуствени са тези перли?“ В същото време самите продавачи често се объркват в недвусмислени отговори.

Нека започнем с това, че това не е напълно коректен въпрос. Естествените (диви) перли са истинско чудо на природата, чиито запаси на пазара са почти изчерпани. Мнозина може да си помислят, че в този случай на купувачите се предлагат изкуствени камъни. Но не е така. Има диви перли, има култивирани перли и има изкуствени. И последните два вида не са идентични понятия.

В тази статия може да се разбере терминологията, разновидностите на перлите, както и как се отглеждат.

Как се образуват перлите?

Раждането на перла в мида е истинска магия на природата. Невъзможно е да се предвиди каква ще бъде перлата. Това е нейната оригиналност и в същото време уникалност. Някога в Гърция се носели легенди, че перлите са втвърдени сълзи на русалки. Но всъщност всичко е много по-прозаично.

Всяка песъчинка, която попадне вътре, мекотелото възприема като непознат и започва упорито да се затяга със слоеве от седеф. В резултат на такава защитна реакция се ражда бяла топка, наречена „перла“. Първо, за да получат перла, водолазите са се спускали на големи дълбочини и са отваряли стотици миди, които впоследствие умират. В началото на 20 век е изобретен по-хуманен метод. Мидите започват да се отглеждат в специални ферми. Там са създадени условия, максимално близки до естествените.

Как се отглеждат изкуствени перли?

Изкуствените перли в обеци, пръстени, висулки са създадени без участието на стриди. Първенството в тази област принадлежи на японците, които са се научили как да създават перли от импровизирани материали. Първоначално са правели имитации от стъкло и кристал, но такива бижута били доста тежки и неудобни за носене. По-късно прибягват до по-леки подръчни материали като памук. Влакното е било импрегнирано с перлена есенция и му е задавана желаната форма.

Съвременните технологии ви позволяват да създавате перли под формата на овал, куб, капка, сърце и др. Може да се даде и всякакъв цвят (от пастел до ярък неон). В производството на занаятчии използват мъниста от седефни черупки, както и известната „майорика“. Последните са направени от алабастрови топчета, които са покрити с тънки слоеве седеф. Много е трудно да се разграничат такива перли от естествените.

Сред лидерите на световния пазар е и имитацията на перли Shell Pearl (САЩ). Създаден е на основата на естествен седеф. В производството на занаятчии използват специални морски черупки (тридакна). Натрошават се на малки парчета, които след това се полират до идеално равна форма. За да доближат имитацията максимално до естествените перли, производителите изработват и Baroque Shell Pearls с неправилна форма.

Удобно е да се работи с изкуствени перли и най-важното е, че е устойчив на външни влияния. Друг важен бонус е приятната цена.

Как се отглеждат диви перли?

Дивите перли са с органичен произход. Произвежда се от миди вътре в черупката и се състои от слоеве седеф. Първоначално перлите са били добивани от морските дълбини. За тези цели е имало специални хора – водолази, които са се гмуркали на големи дълбочини без никакви помощни устройства. Случвало се е такива гмуркания да се правят до 30-40 на ден!

До края на 19 век добивът на диви перли води до унищожаването на цели колонии от мекотели. За да получите 3-4 висококачествени перли, е било необходимо да отворят до един тон миди. Впоследствие всички те измират.

С течение на времето хората се научават да култивират перли, за да запазят популацията на мекотелите, както и да увеличат мащаба на производството. Днес рядко се срещат диви перли в бижутата, освен може би в ретро. Стойността и е голяма, така че удоволствието не е евтино.

Как се отглеждат култивираните перли?

Мнозина погрешно наричат ​​култивираните перли изкуствени. Всъщност това са естествени перли, които се отглеждат в естествени условия под човешки контрол. Днес тя заема 99% от световния пазар.

Процесът на отглеждане на такива перли е сложен и труден. Средно това отнема до 3-8 години. В същото време хората практически са лишени от възможността да повлияят на процеса по някакъв начин: не се знае дали имплантът ще се вкорени, как ще расте и изглежда перлата. Това е висок риск за бизнеса. Крайният резултат зависи главно от природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *