Бижута Хугасян 

Годеж, сватби и обичаи

Годеж, года – означава полза. Произлиза от санскрит - древен индо-арийски език. Самата дума е gadya, и означава обвързване между кандидат съпрузи. Думата произлиза от года - полза на санскрит – означава нещо което се пази. Коренът се е запазил в по-чист вид в съвременния руски език /года, годиться – употребява се в смисъл “става, съгласен съм, от взаимен интерес е”.

Санскрит е праезикът, от който тръгва индоевропейското езиково семейство. В случая става дума за санскрит, в старата му форма - за деванагари или сензар.

Годежен пръстенВ старобългарския език са запазили своя корен много морфеми със санскритски произход. Има ги естествено и в съвременния български език. Например глагола карам. Кар - на санскрит - правя нещо да се случи, задвижвам. Има много примери, за които всеки би се сетил. Думи като три или мама и т.н. Разбира се това е тема за много “изкушени” лингвисти и няма да Ви досаждаме с нея. Ще се ограничим само до любопитния факт на произхода. 

Подобна е и думата сватба. При нея произходът е малко спорен. На пръв поглед и тя е санскритска. Произлиза от svadhaa - обичай, собствен дом или ”svataa” - свой, собствен и “bhaati” -светлина или ”bhu” - начало, възникване. Възможен е обаче и староперсийски произход на думата от svaa - собствен и таабе (табиет), което означава - обред, обичай.

Естествено не е напълно ясно от къде е по-голямата част от влиянието – дали от санскрит или древно-персийски. На фона разискванията за произхода на думата сватба, българите заимстват културни влияния както от съседите си индийци, така и съседите си персийци. Има също така силно влияние и на санскрит върху персийската култура. Ние от Hugasian допускаме, че е участието на първия корен е споделено от взаимнозаменяемите svataa или - svadhaa - собствено състояние и tabiet - обичай, тертип. Най-вече се надяваме, темата да Ви е интересна.

Годеж, годежни пръстени, сватби и обичаи от Hugasian

Както може би се досещате, написаното до тук има и пряка и непряка връзка с нашите продукти. Те са израз на традиции и обичаи залегнали много назад във времето. Отразяват културата и приемствеността на тези традиции. Макар, че на масата от хората тези неща са неизвестни, те все още силно влияят дори на потребителското ни поведение. Типичен пример е годежът подробно описан по-долу. Той обикновено се прави на голям празник. На него се канят много гости, роднини на момчето и съседи. Приготвя се тържествена трапеза, пеят се песни, играят се хора.

Вижте още: Как се прави годеж – стари обичаи

Като годежен дар момичето получава китка увита от „сватбено цвете”. Често тя е „златна”. Посипана е с варак – златен прах или златно фолио. Завързана е с червен конец против уроки. (Замислете се внимателно, друг път, когато си купувате нещо завързано с червен конец – колко древна във времето е тази традиция). Обикновено към “златната китка” нея се прикрепя и наниз монети или пръстена на момчето. Родителите на момчето носят и бъклици с вино и с ракия.

Годежни пръстени от Hugasian


Преди да се седне на трапезата се заплаща „бащино право”. Това е пазарлък, при който бащата на момчето дава няколко монети, а бащата на момичето казва: „Още, свате, още!”. От там произлиза традицията булката да се “откупува”. Това продължава, докато присъстващите роднини не кажат: „Е, доста! От Бога повече”. За да не се унижават взаимно двете семейства има неписано правило парите да не надвишават стойността на „чеиза” на момичето. Бъдещите сватове благославят с бъклицата вино. След това се разчупва на две пита, с купчинка сол върху нея. От тази пита дават на всички по залък, а двамата млади отхапват от едно общо парче. Това всеки женен мъж и омъжена жена по български обичай знае, че се нарича захранване и обикновено залците от свещения хляб се дават на младите от свекървата

От този момент нататък двете семейства се смятат за родственици.

Като знак за новото й положение, момата започва да носи годенишкия си наниз и празнични дрехи, дори когато жъне. На Коледа тя приготвя специален кравай за годеника. Той задължително коледува в нейния дом.

В периода между годежа и сватбата се подготвят уговорените между двете семейства дарове. На седенки в дома на годеницата, с много веселие и песни се довършва чеизът й.Виж всички статии

АРХИВ

Юни 2018
Май 2018
Април 2018
Март 2018
Февруари 2018
Януари 2018
Декември 2017
Май 2017
Декември 2016
Ноември 2016


2018
2017
2016
2015

Свързани продукти


Бяло злато пръстен с цирконий

268.00 лв.
Промо: 241.00 лв.
Бяло злато пръстен с цирконий


Златен пръстен за годеж

229.00 лв.
Промо: 206.00 лв.
Златен пръстен за годеж
МЕНЮ
За нас
Услуги
Блог
КАТЕГОРИИ
Диаманти
Злато
Сребро
Кутийки за бижута
ИНФОРМАЦИЯ
Доставка
Общи условия
Политика за защита на личните данни
Често задавани въпроси
КОНТАКТИ
Магазин 1: Варна, бул. „Княз Борис I“ № 44 А; Тел.: 0885/988 233
Магазин 2: Варна, бул. „Вл. Варненчик“ 7; Тел.: 0882/692 610
Офис: 052/608405
E-mail: hugasian.bg@abv.bg


©2018 Всички права запазени. facebook Google+