Още от красивите колиета на кралица Елизабет II

Още от красивите колиета на кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II е живата легенда на англичаните. Днес на 90 години, тя е надживяла и управлението на непоклатимата си прапрабаба Кралица Виктория. През 1947 г. принцеса Елизабет се омъжва за Филип Маунтбатън, принц на Гърция и трети братовчед. Сватбата й се е предавала по радиото и е следена от 200 млн. слушатели. Заради следвоенната икономическа ситуация, казват че Елизабет е купила сватбената си рокля с купони. Роклята била от сатен и била покрита с 10 хиляди бели перли. Част от сватбените й подаръци били колиета със скъпоценни камъни, важна придобивка за кралската колекция бижута. Друга част красиви колиета, които притежава са й подарени по случай коронацията й като Кралица на Великобритания или са подаръци от частни колекционери.

  • Колието от града Лондон – сватбен подарък от кмета на Лондон, управителя на банката на Англия, управителя на фондовата борса и други важни личности в управлението на страната. Колие от бяло и жълто злато с диаманти, изработено в руски стил. Корона в същия стил е била подарена на майката на кралицата на нейната сватба от кралица Виктория. Елизабет носи короната в сватбените си дни. Двете бижута чудесно се съчетават, изглеждат като създадени в комплект.
  • Колието от Низам от Хайдерабада – Низам бил управител на областта Хайдерабада в Индия и един от най – богатите мъже в света, ето защо той поръчал на Cartier да изработят сватбен подарък за принцеса Елизабет с условието тя да си избере сама бижутата. Бъдещата кралица се спряла на платинена корона и платинено колие от 38 диаманта с две диамантени висулки с абстрактни флорални форми. През 2014 г. колието краси шията на Кейт Мидълтън. Херцогинята на Кеймбридж го носи на официално събитие в Националната портретна галерия.
Колие от злато, колие от диаманти и колие със скъпоценни камъни
  • Колието Bandeau – викторианско бижу, което било оставено на майката на кралица Елизабет от нейна приятелка колекционер на бижута. Елизабет го получила на сватбата си като подарък от своите родители. Колие от злато във V-форма, върху която се редят красиви рубини и диаманти във формата на цветя. Кралицата го е носила през по – младите си години, като го е съкратила с два камъка, защото не харесвала дългите колиета. През 2017 г. Кейт Мидълтън се появява с него на Кралския испански банкет.
  • Колието подарък от Крал Фейсал от Саудитска Арабия – бижуто било изработено от Хари Уинстън през 1952 г. и подарено на кралицата през 1967 г. при визитата на арабския крал във Великобритания. Колието е комбинация от 254 багет диаманти, 91 брилянти, 12 овални и 11 крушовидни диамантени висулки. Кралицата го носи по много поводи и го заема на принцеса Даяна, когато тя е на визита в Австралия 1983 г. и на контесата на Уесекс за гала вечеря в Люксембург през 2012 г.
  • Кралските бразилски аквамарини – колието със скъпоценни камъни аквамарини е част от бижутата, които са подарени на кралицата от хората на Бразилия по случай нейната коронация през 1953 г. Нужно им било година, за да се намерят подходящите аквамарини. Кралицата толкова много ги харесала, че допълнила към обеците с диаманти и диамантеното колие с аквамарини и подходяща корона. Днес тя носи бижутата на официални вечери.
диамантено колие и колие с изумруди
  • Колието Фестон – още един подарък от крал Джордж, бащата на кралицата, изработено от 105 диаманта, които са взети от съществуващи диамантени колиета в кралската колекция. Много ценено от Елизабет, то е много пъти носено при различни европейски визити и при откриване на сесиите в Английския Парламент. Прилича на любимото й триредово перлено колие, също подарък от обичния й баща.
  • Колието на Гудман – Фредерик Гудман, известен натуралист от края на 19ти век, купил колието за своите дъщери като е смятал, че е принадлежало на любимата Жозефина на Наполеон. По – късно дъщерите му решават да го подарят на кралица Елизабет. Кралицата не е приемала обикновено такива подаръци, но харесала колието. Произходът му не е доказан, но красотата му вече принадлежи на кралската колекция. Разкошно колие с девет изумруда и диаманти, от което блести голяма висулка с изумруд. Носено при визита във Франция.
Скоро наближават абитуриентските балове и всяка принцеса ще поиска да стане кралица на бала. Доверете се на качествената златна и сребърна бижутерия и диамантени бижута уникати на Хугасян, които ще ви накарат да блестите подобаващо на най – важната вечер от вашия живот, когато принцеси и дори пепеляшки ще носят бални рокли и ще спечелят своя принц.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *