Бижута Хугасян 

Как да изберем годежен пръстен с диамант

годежен пръстен с диамантМиналата седмица написахме кратък наръчник за това как да изберем точния годежен пръстен за любимата жена. Това беше кратка статия, която покрива някои основни въпроси относно избирането на точния пръстен – като материал, форма и модел на пръстена съобразени с личния вкус на избранницата ви. Днес сме събрали малко по-подробна информация за това как да изберем годежен пръстен с диамант.

Ако искате да направите най-добрата покупка, тази статия ще ви помогне да надникнете в света на експертите. Открийте как да изберете най-качествените диаманти според размера, изрязването, чистотата, цвета и формата на камъка.

Размер на диаманта

Размерът на камъка се измерва в карати, като един диамантен карат е равен на 0,2 грама. Големината има голямо значение за ценообразуването при годежни пръстени с диаманти. От друга страна, това не е най-важният фактор – малък, но качествен диамант може да е по-скъп, отколкото голям с по-ниско качество. Експертите съветват да заложим на качеството, а не на размера на диамантите при избиране на годежен пръстен. 


Изрязване на диаманта

Изрязването, или фасетирането на диаманта не бива да се бърка с формата му. Доброто изрязване означава да са спазени добре пропорциите и симетрията, от него зависи и колко светлина ще отразява камъка. При изрязването има 3 категории – лошо, добро, много добро и четвърта, само при кръглите диаманти – отлично. Когато избирате годежен пръстен с диамант добре е поне централният камък да е с много добро, или отлично изрязване. Следете и за симетрията на камъка – тя също може да е от лоша до отлична. Най-често срещаните дефекти в симетрията са изместен център на камъка, за фасетки с различна големина, несиметрични стени.

Чистота на камъка

годежен пръстен с диамантПри избирането на годежен пръстен с диамант е изключително важно да се следи за чистотата на камъка. Естествените диаманти понякога имат различни примеси, появяващи се при образуването им в кристалната решетка. Най-често това може да са замъглявания, зрънца чужда материя, пукнатини, възли и др. Естествените диамантите без дефекти, или почти без дефекти са редки и следователно цената им е по-висока. Добрата новина е, че дори и диамантите с малки дефекти са изключително красиви, а и освен експерт, въоражен с лупа, никой друг не може да забележи леките несъвършенства.

Цвят на диаманта

Перфектните диаманти са безцветни, но те са изключително редки. Най-често в кристалната решетка има примеси, които оцветяват камъка в жълто-кафяво. Колкото по-видимо е оцветяването, толкова по-евтин е диамантът. Обаче, съществуват и камъни, оцветени в ярки цветове – розово-червено, синьо, или зелено – те са още по-редки и от безцветните и цената им е значително по-висока. Прозрачният диамант си остава класика при годежните пръстени.

Форма на камъка

годежен пръстен с диамантФормата на камъка е изключително важна характеристика на диаманта. От формата зависи как светлината се отразява, как е захванат, а и не на последно място – на какъв тип ръка отива. Най-популярната форма при годежните пръстени с димант безспорно е брилянтът – това е кръгъл диамант, класически със 57 стени, но съществуват и други кръгли форми като сфера, магна, португалска и др.
 
Това което е добре да имате предвид за формата при покупка на годежен пръстен с диамант е, че класическите форми отиват на всички, издължените форми – като круша, маркиз и овал за подходящи за дами със средно дълги, както и по-къси пръсти, защото оптически издължават ръката.
 
Надяваме се, че тази информация ще ви е от полза, когато избирате годежен пръстен с диамант. Слдващият път ще се спрем по-подробно на различните форми диаманти при пръстените и техните предимства.Виж всички статии

АРХИВ

Юни 2018
Май 2018
Април 2018
Март 2018
Февруари 2018
Януари 2018
Декември 2017
Май 2017
Декември 2016
Ноември 2016


2018
2017
2016
2015

Свързани продукти
МЕНЮ
За нас
Услуги
Блог
КАТЕГОРИИ
Диаманти
Злато
Сребро
Кутийки за бижута
ИНФОРМАЦИЯ
Доставка
Общи условия
Политика за защита на личните данни
Често задавани въпроси
КОНТАКТИ
Магазин 1: Варна, бул. „Княз Борис I“ № 44 А; Тел.: 0885/988 233
Магазин 2: Варна, бул. „Вл. Варненчик“ 7; Тел.: 0882/692 610
Офис: 052/608405
E-mail: hugasian.bg@abv.bg


©2018 Всички права запазени. facebook Google+