Бижута Хугасян 

Най-популярните форми на диамантите

След като написахме подробен пост за това какво да следим, за да изберем качествен годежен пръстен с диамант, днес решихме да се спрем малко по-подробно на формата на самия камък. Формата на диаманта предопределя как ще отразява светлината. Освен това, различните форми подхождат на различен тип ръка, а и всяка жена има свой собствен стил, така че формата на диаманта е важен фактор, когато изскате да изберете точния годежен пръстен за любимата жена.

Най-често срещани форми на диамантите

Нешлифованите диаманти не са особено привлекателни за окото – именно придаването на определена форма разкрива качествата и красотата на диаманта.

брилянтБрилянт

Брилянтът, или кръглия диамант е най-популярния камък при годежните пръстени. Изчислено е, че диамантите с тази форма блестят най-силно, тъй като отразяват свелината най-добре. Обикновено брилянтът има 57, или 58 страни – в зависимост дали завършва с кулет, или не. Ако купувате годежен пръстен с диамант и не сте сигурни какъв камък да изберете, брилянтът е класически и елегантен избор, който подхожда на всяка ръка.

овалОвал

Овалната форма на диаманта е всъщност един модифициран модел брилянт и не отстъпва по блясък на кръглия диамант. Освен това, овалът има предимството на удължената си форма – диамантът оформен така изглежда по-голям от кръгъл диамант със същите карати. Овалът е много благодатна форма за диамантен годежен пръстен – подчертава дъгите пръсти, а по-късите издължава оптически.

маркизMaркиз

Диамантът изрязан в тази форма е дълъг и тесен, и също е модификация на кръглата форма на брилянта. Издължената форма и голямата видима повърхност на този диамант го правят един от най-честите избори, при покупката на годежни пръстени с диамант. Освен при пръстени, тази формата маркиз се използва много често и за други бижута с диаманти - като обеци и висулки за колиета.

принцесПринцес

Класическата форма на този диамант напомня обърната надолу правилна пирамида. Когато този диамант се използва за пръстен, обикновено по-голяма част от него се скрива в обкова. Ако избирате годежен пръстен с диамант принцес е добре да изберете по-голям размер на камъка.. При тази форма, както и при сърцевидната, несъвършенствата в цвета на диаманта изпъкват много силно, затова е добре да изберете колкото може по-безцветен (прозрачен) камък. Принцесът е втори по популярност, когато става въпрос за годежни пръстени, тъй като формата му отива на голямо разнообразие халки и обкови.

изумрудИзумруд и Ашер

Изумрудът е правоъгълник с притъпени ъгли, изрязан стъпаловидно. Тази форма на диаманта притежава уникален блясък. При това изрязване обаче малките несъвършенства и пукнатини личат много, затова трябва да се избира много внимателно и да се избере наистин качествен диамант. За най-добра пропорция се счита, когато отношението между пирина и дължина е 1.30 към 1.40. Когато страните се равни, с квадратна форма, този камък се нарича ашер. Изумрудът ще бъде оценен най-много от дама с нестандартен вкус, камъкът отива на фини ръце и пръсти

радиантвъзглавницаВъзглавница и радиант

Други популярни квадратни форми при диамантите са радиант и възглавница. Техните краища са заоблени и изглеждат много красиво при поставяне в солитер. Все пак, имайте предвид, че имат по-големи повърхности и е добре да изберете камъни с по-добра чистота.


диамант във форма на сърцеТрилянт и сърце

Диамантът в тази триъгълна форма има оригинален и красив вид. Подходящ е както за годежни пръстени, така и за други бижута. Трилиантите могат да бъдат класически триъгълници, но могат и да са със заоблени ъгли.


диамант във форма на капкаКруша и капка

Диамантите капка и круша съчетават в себе си малко от овала и от маркиза. Ако искате да изберете годежен пръстен с диамант в такава форма, следете за добра симетрия на камъка. Като и при маркиза, тези издължени форми оптически правят късите пръсти по-дълги. Капковидни и крушовидни диаманти се използват за пръстени, но често са предпочитани и за висулки и обеци.

Това са основните форми на диамантите, съществуват безкрайно много възможности за оформяне, но най-важното винаги е качеството на камъните и уменията на бижутера.


Виж всички статии

АРХИВ

Юни 2018
Май 2018
Април 2018
Март 2018
Февруари 2018
Януари 2018
Декември 2017
Май 2017
Декември 2016
Ноември 2016


2018
2017
2016
2015

Свързани продукти
МЕНЮ
За нас
Услуги
Блог
КАТЕГОРИИ
Диаманти
Злато
Сребро
Кутийки за бижута
ИНФОРМАЦИЯ
Доставка
Общи условия
Често задавани въпроси
КОНТАКТИ
Магазин 1: Варна, бул. „Княз Борис I“ № 44 А; Тел.: 0885/988 233
Магазин 2: Варна, бул. „Вл. Варненчик“ 7; Тел.: 0882/692 610
Офис: 052/608405
E-mail: hugasian.bg@abv.bg


©2018 Всички права запазени. facebook Google+