Най-популярните форми на диамантите

След като написахме подробен пост за това какво да следим, за да изберем качествен годежен пръстен с диамант, днес решихме да се спрем малко по-подробно на формата на самия камък. Формата на диаманта предопределя как ще отразява светлината. Освен това, различните форми подхождат на различен тип ръка, а и всяка жена има свой собствен стил, така че формата на диаманта е важен фактор, когато изскате да изберете точния годежен пръстен за любимата жена.

Най-често срещани форми на диамантите

Нешлифованите диаманти не са особено привлекателни за окото – именно придаването на определена форма разкрива качествата и красотата на диаманта.

Брилянт

Брилянтът, или кръглия диамант е най-популярния камък при годежните пръстени. Изчислено е, че диамантите с тази форма блестят най-силно, тъй като отразяват свелината най-добре. Обикновено брилянтът има 57, или 58 страни – в зависимост дали завършва с кулет, или не. Ако купувате годежен пръстен с диамант и не сте сигурни какъв камък да изберете, брилянтът е класически и елегантен избор, който подхожда на всяка ръка.

Овал

Овалната форма на диаманта е всъщност един модифициран модел брилянт и не отстъпва по блясък на кръглия диамант. Освен това, овалът има предимството на удължената си форма – диамантът оформен така изглежда по-голям от кръгъл диамант със същите карати. Овалът е много благодатна форма за диамантен годежен пръстен – подчертава дъгите пръсти, а по-късите издължава оптически.

Maркиз

Диамантът изрязан в тази форма е дълъг и тесен, и също е модификация на кръглата форма на брилянта. Издължената форма и голямата видима повърхност на този диамант го правят един от най-честите избори, при покупката на годежни пръстени с диамант. Освен при пръстени, тази формата маркиз се използва много често и за други бижута с диаманти – като обеци и висулки за колиета.

Принцес

Класическата форма на този диамант напомня обърната надолу правилна пирамида. Когато този диамант се използва за пръстен, обикновено по-голяма част от него се скрива в обкова. Ако избирате годежен пръстен с диамант принцес е добре да изберете по-голям размер на камъка.. При тази форма, както и при сърцевидната, несъвършенствата в цвета на диаманта изпъкват много силно, затова е добре да изберете колкото може по-безцветен (прозрачен) камък. Принцесът е втори по популярност, когато става въпрос за годежни пръстени, тъй като формата му отива на голямо разнообразие халки и обкови.

Изумруд и Ашер

Изумрудът е правоъгълник с притъпени ъгли, изрязан стъпаловидно. Тази форма на диаманта притежава уникален блясък. При това изрязване обаче малките несъвършенства и пукнатини личат много, затова трябва да се избира много внимателно и да се избере наистин качествен диамант. За най-добра пропорция се счита, когато отношението между пирина и дължина е 1.30 към 1.40. Когато страните се равни, с квадратна форма, този камък се нарича ашер. Изумрудът ще бъде оценен най-много от дама с нестандартен вкус, камъкът отива на фини ръце и пръсти

Възглавница и радиант

Други популярни квадратни форми при диамантите са радиант и възглавница. Техните краища са заоблени и изглеждат много красиво при поставяне в солитер. Все пак, имайте предвид, че имат по-големи повърхности и е добре да изберете камъни с по-добра чистота.

Трилянт и сърце

Диамантът в тази триъгълна форма има оригинален и красив вид. Подходящ е както за годежни пръстени, така и за други бижута. Трилиантите могат да бъдат класически триъгълници, но могат и да са със заоблени ъгли.

Круша и капка

Диамантите капка и круша съчетават в себе си малко от овала и от маркиза. Ако искате да изберете годежен пръстен с диамант в такава форма, следете за добра симетрия на камъка. Като и при маркиза, тези издължени форми оптически правят късите пръсти по-дълги. Капковидни и крушовидни диаманти се използват за пръстени, но често са предпочитани и за висулки и обеци.

Това са основните форми на диамантите, съществуват безкрайно много възможности за оформяне, но най-важното винаги е качеството на камъните и уменията на бижутера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *