Бижута Хугасян

 

Четирилистната детелина – символ на щастие и късмет

четирилистна детелинаВ предната статия от нашия блог “Гривна с червен конец – накит, който съчетава традиция и мода” писахме за това защо се носи червена връв на ръката, а също така и значението на някои от най-разпространените талисмани, които се носят с него делфин, костенурка, жабче и сърце.

Вижте също: Кои бижута носят късмет през годината на маймуната? 

Когато говорим за талисман обаче, няма как да не обърнем внимание, на един от най-разпознаваемите емблеми на добрия късмет – детелината, и по-специално – четилистната детелина. Вижте как това нежно полско растение се е превърнало в универсален знак за късмет и благополучие и защо това е един от талисманите, които се носят най-често като бижу.

Вижте също: Какво издават любимит бижута за характера ни?

Гривна със златна детелинка с червен конецСредновековни вярвания за четирилистната детелина

Има много теории, защо четирилистната детелина носи щастие и късмет. Келтите смятали, че детелината ще ги предпази от зли духове. В средновековието се е вярвало, че този, който открие четирилистан детелина може да види горските духове и феи. Децата обикаляли ливадите, в търсене на растението, с надеждата, че то ще им помогне да надникнат в мистичния свят на магическите същества.

На снимката вдясно: Гривна със златна детелинка с червен конец.

Гривна с червен конец и изящна златна детелинкаДетелината – късче от изгубения рай

Съществува и предание, според което когато Адам и Ева били прокудени от Едемската градина, Ева откъсва четирилистна детелина и я запазва, да си припомня дните, прекарани там. Според същото поверие, ако човек има в градината, или двора си четирилистна детелина, то тогава има късче от рая.

На снимката вляво: Гривна с червен конец и изящна златна детелинка.

Всяко листенце има свое значение

Св. Патрик традиционно се изобразява с трилистна детелинка в ръкаЕдно от най-популярните вярвания за четирилистните детелини е, че всяко листенце има собствено значение: едно е символ на вяра, другото – на надежда, третото – на любов, а четвъртото листче – на щастие. Според ирландските предания пък, св. Патрик е обяснил Божието Триединство на невярващите с помощта на трилистна детелина - трите листенца представляват Светата Троица – Бог Син, Бог Отец и Свети дух, а впоследствие се е приело, че четвъртото листенце  е символ на Божията благодат.

На снимката вдясно: Св. Патрик традиционно се изобразява с трилистна детелинка в ръка.

Детелина с 4 листа – универсален амулетЧетирилистната детелина – рядка и желана

Едно от най-простите обяснения, за това как четирилистната детелина се е превърнала в добра поличба и знак за късмет е, че тя не се среща много често. Четвъртият лист на растението се дължи на естествена генетична мутация, и едва 1 на 10 000 детелини имат повече от 3 листа. Именно заради нейната рядкост се смята за голям късмет, когато някой намери такава детелина.

Гривна с червен конец и нежна златна детелинаДетелина с 4 листа – универсален амулет

Навярно няма друг символ, който да е толкова добре възприет.  Всички пазят намерените четирилистни детелини, независимо дали вярват в приказните легенди за растението, или просто се осланят на по-рационалното обяснение за неговата рядкост. Много хора пък, предпочитат да носят бижу, изобразяващо детелина с четири листа като личен талисман. Този символ може да бъде видян както на гривни с червен коцец, както вече казахме, но и на обеци, висулки, брошки и други аксесоари.

На снимката вдясно: Гривна с червен конец и нежна златна детелина.

До 15 март 2016 може да спечелите гривна с червен конец и златна детелинка от мартенската томбола на магазини Хугасян. Посетете нашата фейсбук страница, за да разберете как може да участвате.
Виж всички статии

АРХИВ

Декември 2018
Ноември 2018
Октомври 2018
Юни 2018
Май 2018
Април 2018
Март 2018
Февруари 2018
Януари 2018
Декември 2017


2018
2017
2016
2015

Свързани продукти

Мъжки златен ланец и гривна

2694.00 лв.
Промо: 2425.00 лв.
Мъжки златен ланец и гривнаГривна от бяло злато с цирконий

300.00 лв.
Промо: 270.00 лв.
Гривна от бяло злато с цирконий
МЕНЮ
За нас
Услуги
Блог
КАТАЛОГ
Диаманти
Злато
Сребро
Кутийки за бижута
ИНФОРМАЦИЯ
Политика за защита на личните данни
Често задавани въпроси
КОНТАКТИ
Магазин 1: Варна, бул. „Княз Борис I“ № 44 А; Тел.: 359 885 988 233
Офис: 359 52 608 405
E-mail: hugasian.bg@abv.bg
            hugasian@abv.bg


©2019 Всички права запазени. facebook Google+