Четерилистната детелина символ на щастие и късмет

В предната статия от нашия блог “Гривна с червен конец – накит, който съчетава традиция и мода” писахме за това защо се носи червена връв на ръката, а също така и значението на някои от най-разпространените талисмани, които се носят с него делфин, костенурка, жабче и сърце.

Вижте също: Кои бижута носят късмет през годината на маймуната?

Когато говорим за талисман обаче, няма как да не обърнем внимание, на един от най-разпознаваемите емблеми на добрия късмет – детелината, и по-специално – четилистната детелина. Вижте как това нежно полско растение се е превърнало в универсален знак за късмет и благополучие и защо това е един от талисманите, които се носят най-често като бижу.

Вижте също: Какво издават любимит бижута за характера ни?

Средновековни вярвания за четирилистната детелина

Има много теории, защо четирилистната детелина носи щастие и късмет. Келтите смятали, че детелината ще ги предпази от зли духове. В средновековието се е вярвало, че този, който открие четирилистан детелина може да види горските духове и феи. Децата обикаляли ливадите, в търсене на растението, с надеждата, че то ще им помогне да надникнат в мистичния свят на магическите същества.

На снимката вдясно: Гривна със златна детелинка с червен конец.

Детелината – късче от изгубения рай

Съществува и предание, според което когато Адам и Ева били прокудени от Едемската градина, Ева откъсва четирилистна детелина и я запазва, да си припомня дните, прекарани там. Според същото поверие, ако човек има в градината, или двора си четирилистна детелина, то тогава има късче от рая.

На снимката вляво: Гривна с червен конец и изящна златна детелинка.

Всяко листенце има свое значение

Едно от най-популярните вярвания за четирилистните детелини е, че всяко листенце има собствено значение: едно е символ на вяра, другото – на надежда, третото – на любов, а четвъртото листче – на щастие. Според ирландските предания пък, св. Патрик е обяснил Божието Триединство на невярващите с помощта на трилистна детелина – трите листенца представляват Светата Троица – Бог Син, Бог Отец и Свети дух, а впоследствие се е приело, че четвъртото листенце  е символ на Божията благодат.

На снимката вдясно: Св. Патрик традиционно се изобразява с трилистна детелинка в ръка.

Четирилистната детелина – рядка и желана

Едно от най-простите обяснения, за това как четирилистната детелина се е превърнала в добра поличба и знак за късмет е, че тя не се среща много често. Четвъртият лист на растението се дължи на естествена генетична мутация, и едва 1 на 10 000 детелини имат повече от 3 листа. Именно заради нейната рядкост се смята за голям късмет, когато някой намери такава детелина.

Детелина с 4 листа – универсален амулет

Навярно няма друг символ, който да е толкова добре възприет.  Всички пазят намерените четирилистни детелини, независимо дали вярват в приказните легенди за растението, или просто се осланят на по-рационалното обяснение за неговата рядкост. Много хора пък, предпочитат да носят бижу, изобразяващо детелина с четири листа като личен талисман. Този символ може да бъде видян както на гривни с червен коцец, както вече казахме, но и на обеци, висулки, брошки и други аксесоари.

На снимката вдясно: Гривна с червен конец и нежна златна детелина.

До 15 март 2016 може да спечелите гривна с червен конец и златна детелинка от мартенската томбола на магазини Хугасян. Посетете нашата фейсбук страница, за да разберете как може да участвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *