Бижута Хугасян

 

Диамантът - символ на живота или на любовта?

диамантени пръстени, диамантени обеци и годежни диамантени пръстениВ историята на човечеството диамантът винаги е завладявал човешкия ум със своята пленяваща красота. Откакто е открит 2500 години пр.Хр., скъпоценният камък е бил в сърцето на много митове и легенди в различни култури и е символизирал добродетели като власт, сила, богатство и любов. Древните хора са знаели колко са ценни, много преди да се научат как да ги нарязват, обработват и да ги превръщат в красиви бижута. Формата на необработения диамант ( т.нар. октаедър ) се счита за идеална със своите шест остри точки, осем плоски части и дванадесет прави остри ръбове. Според древните вярвания, диамантът е магическо посредничество между човека и невидимите сили на природата, които управляват живота му.

Великолепни диамантени пръстени с шлифовани до съвършенство диаманти.

Древните египтяни често са поставяли диамант в сърцето на своя йероглиф анкх, който се изписва с Т-образен кръст и пръстен отгоре. Този йероглиф се е съдържал в думата “живот”. Кръстът символизирал живота, а пръстенът вечността, заедно те изобразявали безсмъртието. Диамантът олицетворявал слънцето, образ за сила и кураж. Древните индуси били убедени, че диамантите се създават от светкавиците, които падат върху скалите. Според индийска легенда, Кришна в знак на любов към своята любима Радха, й подарява изящен диамант, за да отразява нейната красота. Мнозина са убедени, че този диамант е небезизвестният индийски диамант Кохинор, който днес краси една от короните на британската кралица.

Красиви диамантени обеци за любими и кралици

В Древна Гърция диамантите са смятани за сълзите на боговете или още за отломки от паднали звезди. В литературата стрелите на Купидон били рисувани с върхове с диаманти. По - късно скъпоценните камъни станали символ на победата. Кралете не пропускали да носят в себе си диамант на бойното поле, който да им гарантира успех. През Средновековието диамантът се е превърнал в лекарство, наричали го “ камък чудо “, заради преписваните му лечебни свойства. Ако в древна Гърция са го използвали за противоотрова и любовно биле, то през Средновековието е лекувал стомашни болки, депресия, инфекции, кошмари и други заболявания.

Блестящи годежни пръстени символ на вечната любов.

Още митове свързани с диамантите:

Древните египтяни са носили годежен диамантен пръстен на безименния пръст на лявата ръка, защото вярвали, че от сърцето към този пръст тече т.нар. "венa на любовта". Днес продължаваме тази традиция при носенето на годежен пръстен или сватбена халка.

Докосвайки всяко кътче на къщата или градината с диамант, го предпазвате от светкавици и бури.

Александър Велики открива Долината на диамантите в Индия, която гъмжала от змии, за да успее да премине, той използвал огледала и със своето отражение изплашил змиите.

Мнозина смятат, че присъствието на известния диамант " Надежда " на кораба Титаник е причинил неговото потъване.
Виж всички статии

АРХИВ

Декември 2019
Ноември 2019
Декември 2018
Ноември 2018
Октомври 2018
Юни 2018
Май 2018
Април 2018
Март 2018
Февруари 2018


2019
2018
2017
2016
2015

Свързани продукти
МЕНЮ
За нас
Услуги
Блог
КАТАЛОГ
Диаманти
Злато
Сребро
Кутийки за бижута
ИНФОРМАЦИЯ
Политика за защита на личните данни
Често задавани въпроси
КОНТАКТИ
Адрес: бул.„Княз Борис I“№ 44 А;
Тел.: 359 882 692 610 - управител
E-mail: hugasian@abv.bg©2020 Всички права запазени. facebook Google+