Проклятието на Диамантът на Хоуп

От древността диамантите са пленявали човешкия ум със своята красота и блясък. Човешкото въображение е създало много митове и легенди свързани със скъпоценните камъни. Типично за източните суеверия е вярването, че нещастие и мъчителна смърт тегнат над този, който притежава изключително големи диаманти. best.hugasian.bg ще ви разкаже за седем известни диаманта, които имат богата история и са надвишили стойността си многократно, заради своите притежатели и слава. Но дали някой иска да ги притежава?

Диамантът на Хоуп

Диамантът Хоуп е най – големият син диамант, познаван някога – 115 карата. Според една от легендите е бил откраднат от френски търговец от окото на свещена индуска статуя. За отмъщение, свещениците на храма проклели всеки, който притежава диаманта. История в стил “ Индиана Джоунс “, която се опровергава от друга теория, че камъкът е бил откраднат от индуски свещеник и продаден на френски търговец в мина в Индия. Станал притежание на френския крал Луи XIV през 17-ти век, диамантът е бил известен с две аристократични имена: “ Синият диамант на короната “ и “ френското синьо ”. Камъкът е бил нарязан наполовина, на 69 карата от кралския бижутер. По време на френската революция попада в ръцете на новосформираното правителство. В дните на преустройство и хаос, синият диамант на короната е откраднат. Смята се, че за кратко е бил притежание на английския крал Джордж IV.

През 30-те години на 20-ти век попада в ръцете на своя кръстник Хенри Филип Хоуп, британски финансист, който бил страстен колекционер на скъпоценни камъни. Диамантът става известен като диамантът на Хоуп. След смъртта му, камъкът е продаден на американското ателие за бижута Картие. През 1958 г. го купува известният бижутер Хари Уинстън, който го дарява на американския музей Смитсониан. Камъкът става част от уникална колекция, която съдържа диамантеното колие на Наполеон, обеците на Мария Антоанета, колието на Испанската инквизиция, Португалския диамант и много други бижута с историческа ценност, които са посещавани средно на година от 6 милиона души. Днес диамантеният камък тежи 42,52 карата, с размер колкото орех и един от най – известните по света диаманти. До 2010 година е носил дизайна на Картие, обграден от 16 бели крушовидни диаманта и свързан с верижка с инкрустирани 45 бели диаманта. Стойността му се оценява на 250 милиона долара, но някои смятат, че проклятието все още тегне над него.

Според книгата “ Необяснимото “ на Карл Шукер, диамантът е донесъл нещастие на всеки, който го е притежавал. Френският търговец, който го е продал на Луи XIV е починал от мъчителна смърт, нападнат от диви кучета. Шукър свързва края на френската монархия и обезглавяването на краля и кралицата с проклятието на диаманта. Някои вярват, че заради присъствието му на борда на Титаник, е потънал известният кораб, който пътувал от Англия към Америка. Диамантът на Хоуп е разбуждал въображението на мнозина, които са му преписвали много самоубийства, убийства и други мъчения. В легендата за камъка се казва още, че човек с чисто сърце може да избяга от обречената съдба. В случая като не го продаде, а го подари, както е постъпил Хари Уинстън и така, според някои е развалил проклятието. През 2010 г. бижутерът дарява друг дизайн на известния диамант, наречен “ Да прегърнеш Хоуп “, диамантено колие с най – големият син диамант на света.

Красотата ще спаси света, както и чистите сърца. Търсете красотата във всеки ден, не се страхувайте от проклятия, диамантите на best.hugasian.bg са красиви, блестящи, с ясен произход и високо качество.

Изящни диамантени обеци, зашеметяващи годежни диамантени пръстени и диамантени висулки с шлифовани до съвършенство диаманти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *